Europoslanci podpořili zpřísnění kontrol lékařských přístrojů

23. 10. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Europoslanci chtějí zpřísnit kontrolu kvality zdravotnických přístrojů, implantátů či diagnostických prostředků včetně například těhotenských či diabetických testů. Včera to na svém plenárním zasedání ve Štrasburku odsouhlasil Evropský parlament. Návrhem dvou přijatých nařízeních se nyní budou zabývat ministři zdravotnictví členských zemí EU.


Německý europoslanec za Evropskou lidovou stranu Peter Liese, který byl zpravodajem jednoho z návrhů, po hlasování prohlásil, že Evropský parlament učinil další krok k posílení bezpečnosti pacientů, aniž by to znamenalo zvýšení byrokratické zátěže.

Unijní regulace by měla zabránit tomu, aby špatné a nekvalitní zdravotnické pomůcky a přístroje ohrožovaly zdraví a životy pacientů. Příkladem je skandál z přelomu let 2009 a 2010 s prsními implantáty francouzské společnosti PIP, které jsou nyní zakázány, neboť mohou prasknout. V České republice si implantáty PIP pořídilo zhruba 2000 žen, celosvětově pak asi 400.000.

Poslanci v diskuzi, která hlasování předcházela, zmínili také případ jistého testu HIV, dostupného na trhu několik let. Test v řadě případů nedokázal u nakažených lidí zjistit přítomnost viru HIV.

Europarlament chce, aby lékaři i pacienti měli lepší přístup ke klinickým údajům o lékařských přístrojích či pomůckách. Každý z pacientů by rovněž měl kartu s informacemi o implantátu a byl by zaregistrován, čímž by byl v případě možného problému snadno dohledatelný.

Výsledek včerejšího hlasování uvítal český sociálnědemokratický europoslanec Pavel Poc, který zmínil především problematiku opakovaného používání jednorázových prostředků. V současné době totiž není výjimečné, že se některé prostředky označené „na jedno použití“ po dezinfekci opět využívají, příkladem jsou chirurgické kleště nebo katetry. Podle europarlamentu by instituce či osoby měly v takovém případě nést odpovědnost za případná rizika a zajistit, aby bylo možné vysledovat historii takového vybavení nevhodného pro opakované využití.


Unknown media type: poll
1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?