Europoslanci prosadili přísnější dohled nad výrobci léků

12. 9. 2012 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci Evropského parlamentu na svém včerejším zasedání ve Štrasburku prosadili přísnější dohled nad výrobci léků. V budoucnu by tak pacienti měli být lépe chráněni třeba v případě, kdy se na trhu objeví medikament s nebezpečnými vedlejšími účinky - jeho producent už ho nemůže z trhu stáhnout bez udání důvodu a musí otevřeně přiznat, proč to dělá.


Europoslance k tomuto kroku přiměl případ léku proti cukrovce Mediator, který má na svědomí na 2000 úmrtí.

V Česku podle mluvčí lékového ústavu Veroniky Petlákové nebyl Mediator, ani žádný jiný přípravek se stejnou účinnou látkou benfluorex registrován. K českým pacientům se tedy oficiální cestou dostat nemohl.

Skandál kolem léku Mediator francouzského výrobce Servier naplno propukl v roce 2009, kdy byl stažen z trhu. Mediator, jenž měl potlačovat chuť k jídlu, ohrožoval pacienty se slabým srdcem. Od roku 1976 ho užívalo na pět milionů pacientů - 500 až 2000 z nich zemřelo kvůli jeho vedlejším účinkům. Pochyby kolem přípravku se na veřejnosti objevily už v roce 1999, úřady je ale neřešily. Stažen byl teprve poté, co se podařilo prokázat, že rizika léčby převážila přínosy.

Europoslanci nyní farmaceutickým firmám přikázali, aby vždy neprodleně oznámily fakt, že stahují lék z trhu kvůli obavám, že není dostatečně bezpečný. V minulosti to povinné nebylo. V případě, že lék zmizí z lékáren v jedné ze zemí EU, se to dozví i zbylých 26 států, které budou moci okamžitě zakročit. Všechny léky, které úřady zkoumají kvůli bezpečnosti, budou muset na sobě mít viditelné černé označení.

Zlepšit by se měla i grafická přehlednost příbalových letáků - v nich by měly být jasně a srozumitelně popsány možné vedlejší účinky tak, aby všichni varování ihned našli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?