Evropská dotace umožní stavbu pavilonu urgentní péče v Jihlavě

4. 11. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Dotace 117 milionů korun z Regionálního operačního programu Jihovýchod umožní výstavbu nového pavilonu urgentní a intenzivní péče v jihlavské nemocnici. Financování projektu na svém zasedání v Rančířově na Jihlavsku podpořil výbor regionální rady.


V tiskové zprávě o tom informoval Úřad Regionální rady Jihovýchod.

„Moderní pracoviště urgentní a intenzivní péče je důležité nejen pro samotnou nemocnici, ale i pro celou síť nemocniční péče v kraji Vysočina. Jihlava je kromě jiného kardiologickým centrem soustřeďujícím pacienty s akutními infarkty myokardu, kdy je rychlá komplexní diagnostika a léčba bez vynucené potřeby dalšího transportu klíčová,“ uvedl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

Výhody podle něj bude mít také jednotný prostor pro příjem všech akutních pacientů v přízemí pavilonu. Akutní a intenzivní péče na jednom místě zvýší komfort pacientů i zaměstnanců a urychlí řešení život ohrožujících stavů.

Stávající oddělení jihlavské jednotky intenzivní péče umístěné v lůžkových pavilonech interních oborů už nesplňují technické požadavky pro moderní akutní medicínu. Evropská dotace umožní vznik multioborové jednotky intenzivní péče v přímé návaznosti na operační sály nemocnice, lůžková oddělení a urgentní příjem. Přístrojové vybavení bude do nových prostor nemocnice přemístěno ze současného provozu. Uvolněné prostory interního pavilonu nemocnice využije i nadále. Vzniknou tam odborné poradny, nadstandardní pokoje i zázemí pro lékaře.

Kromě multioborové jednotky intenzivní péče vznikne v nejvyšším patře nového pavilonu v blízkosti heliportu záchranné služby ve Vrchlického ulici i moderní infekční oddělení. Dosluhující pavilon infekčního oddělení je v provozu bez zásadních oprav od roku 1967. V pokojích se tísní až šest pacientů, kteří musejí být na vyšetření převáženi sanitkou napříč areálem nemocnice. V budoucnu bude v novém bezbariérovém pavilonu pro potřeby infekčního oddělení k dispozici 40 lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?