Evropská komise chce zavést evropskou kartu zdravotního pojištění

24. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská komise navrhla zavedení evropské karty zdravotního pojištění. Její držitel bude mít právo na poskytnutí zdravotní péče při krátkodobém pobytu v jiném členském státě...


BRUSEL - Lidem cestujícím do zahraničí tak odpadne starost, aby se nezapomněli pojistit.

Karta má být zavedena od 1. června 2004, přesně měsíc poté, co se unie rozšíří o deset zemí včetně České republiky.

Má nahradit papírové formuláře nejprve při krátkých, hlavně prázdninových pobytech v zahraničí.

Časem ji ale budou moci používat k úhradě zdravotní péče i studenti na zahraničních stážích, zaměstnanci na služebních cestách nebo pobytech, nebo třeba řidiči kamionů při svých mezinárodních jízdách.


K ČEMU KARTA JE?
nahradí papírové formuláře při krátkých pobytech v zahraničí

časem se bude moci používat i při zahraničních stážích a služebních cestách

V budoucnu by měla po celé EU fungovat čipová pojišťovací „chytrá“ karta, která bude obsahovat informace o zdraví pacienta.

Zjednoduší tak práci lékařům, urychlí však například i poskytování náhrad výdajů pacientům, kteří museli zaplatit za zdravotní péči poskytnutou jim v zahraničí.

Komise zpracovala přehled, které země v Evropě používají elektronické karty zdravotního pojištění.

Zaměřila se nejen na členské státy unie, ale i na země Evropského hospodářského prostoru a kandidátské státy. Situace na tomto poli je podle ní velmi různorodá.

„Některé země, například Belgie, Francie, Německo, Španělsko nebo Slovinsko, už vydaly „chytré“ karty s širokým rozsahem použití, zatímco další státy jako Řecko či Česká republika jsou zatím v plánovací fázi,“ uvedla komise. Všeobecná zdravotní pojišťovna nedávno začala čipové karty testovat v Litoměřicích.

Chytré karty mají zvýšit i mobilitu pracovních sil po EU. Do roku 2005 chce unie odstranit hlavní překážky přeshraničního pohybu pracovníků.

Proto mimo jiné rozhodli šéfové států a vlád na summitu v Barceloně v roce 2002 o zavedení karty evropského zdravotního pojištění a vyzvali komisi, aby připravila návrhy nutné k zavedení takové karty.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?