Evropská komise schválila návrh, který otřese chemickým průmyslem

30. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Po několika letech konzultací schválila ve středu Evropská komise dalekosáhlý návrh rámcové legislativní úpravy pro chemikálie. Klíčovým prvkem nové úpravy je přenos důkazního břemene o nezávadnosti chemického výrobku ze státní správy na výrobce - odtud dodatečné náklady pro průmysl...


BRUSEL - Podniky budou muset prokázat, že jejich výrobek nemá škodlivý vliv na zdraví lidí nebo na životní prostředí, budou tedy muset desetitisícechemikálií řádně otestovat.

„Chemikálie jsou dnes všude, v nábytku, v oděvech, v obalech, v potravinách. Jsou i tam, kde nemají co dělat, například v lidském těle. S tím se nemůžeme trvale smiřovat,“ řekla na tiskové konferenci komisařka Margot Wallströmová, pro niž je schválení návrhu vrcholem její dosavadní kariéry v EU.

Nechala si dokonce prozkoumat vlastní krev - a zjistila, že obsahuje řadu cizorodých chemických látek včetně DDT, které je zakázané už řadu desetiletí.

Každý výrobek bude nově registrován

Podle návrhu má každý výrobek podléhat registraci, při které výrobce sdělí detailně jeho vlastnosti a způsob bezpečného použití. Pokud nově zřizovaná Evropská agentura pro chemikálie vysloví pochybnosti, bude výrobek dále podroben hodnocení.

V případě, že je nebezpečný - karcinogenní, způsobující deformace, ohrožující reprodukční systém či jinak jedovatý a riskantní - musí projít povolovací procedurou, jež může skončit jeho zákazem nebo omezujícími podmínkami užití.

Odtud název nové úpravy REACH - Registration, Evaluation, Authorisation of Chemicals, neboli „registrace, vyhodnocování a povolování chemikálií“.

V mnohaměsíční při s podniky v EU i ve Spojených státech komise učinila řadu ústupků. Souhlasila například s tím, že se nová pravidla nebudou vztahovat na některé chemikálie, například na polymery, používané dnes masově při výrobě umělých hmot, vláken či barev. Podle Wallströmové postihne nicméně 80 procent produktů chemického průmyslu.

Výhrady vyjádřily i některé mocné členské státy se silným chemickým průmyslem. Francouzský prezident Jacques Chirac, německý kancléř Gerhard Schröder a britský premiér Tony Blair poslali šéfovi Evropské komise Romanovi Prodimu společný dopis.

V něm Prodiho požádali, aby se vystříhal „poškozování mezinárodní

konkurenceschopnosti evropského průmyslu“. Pod tímto tlakem se EK dala na cestu kompromisů.

Česká vláda má opatrný postoj, vyjádří se ažv prosinci

Česká vláda se zatím ke směrnici nevyjádřila. Podle ministra životního prostředí Libora Ambrozka ji studuje a má k ní zatím opatrný postoj, i když si je vědoma pokroku, který představuje.

Stanovisko zaujme, až budou v půli prosince známy výsledky studie o dopadech aplikace na český chemický průmysl.

Návrh rámcové legislativní úpravy chce prostudovat také Svaz chemického průmyslu ČR. „V současné době se seznamujeme se schváleným materiálem,“ řekl ČTK ředitel svazu František Dvořák s tím, že konkrétnější vyjádření bude mít

svaz v příštích dnech. V první fázi měl materiál 1200 stránek, poznamenal Dvořák.

ZNÁMÉ RIZIKOVÉ CHEMIKÁLIE
Ftaláty – změkčovače umělé hmoty, které jsou obsaženy v řadě výrobků z PVC, například v hračkách. Testy na zvířatech ukázaly, že tyto látky mohou způsobovat vrozené defekty a poškození jater. Evropská komise roku 1999 vydala rozhodnutí, ve kterém zakazuje používání měkčeného PVC (polyvinylchlorid) obsahujícího více než 0,1 % hm. šesti ftalátů v hračkách a předmětech určených pro děti do tří let a u kterých se předpokládá (nebo jsou tak přímo zamýšleny), že se dostanou do kontaktu s dětskými ústy.
Bisfenol A – látka obsažená v některých potravinových konzervách. Testy na zvířatech ukázaly, že tato toxická látka u některých mladých krys narušila endrokrynní systém.
Syntetické vonné látky - některé chemikálie, které jsou přidávány do parfémů, kosmetických výrobků nebo osvěžovačů vzduchu. Při laboratorních testech na zvířatech se ukázalo, že mohou způsobovat rakovinu.

DÁLE ČTĚTE:

Návrhy na regulaci chemických látek státy EU zamítly

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?