Evropská unie chce omezit množství sladidel v nápojích

21. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V zemích Evropské unie budou možná platit přísnější limity povoleného množství cyklamátu v nealkoholických nápojích. Očekává se, že Evropský parlament odhlasuje snížení povoleného množství cyklamátů ze současných 400 mg/l na 250 mg/l...


Informuje o tom zpravodajský server o evropské politice www.eupolitix.com

V posledních letech konzumují obyvatelé EU stále větší množství nápojů s umělými sladidly a spotřeba cyklamátu tak často překračuje přípustnou denní dávku (ADI).

Zatímco v roce 1998 vypili obyvatelé Evropské unie 25.7 miliónů litrů uměle slazených nápojů, za loňský rok to bylo téměř o 3 milióny litrů více.

Snížení povoleného množství cyklamátů podporují především úřady pro kontrolu potravin a skupiny, které hájí práva konzumentů. Své nadšení neskrývá například Evropská organizace na ochranu spotřebitelů (BEUC).

Proti návrhu jsou naopak evropští výrobci. Konfederace potravinářských a nápojových odvětví EU (CIAA) uvedla, že omezená norma je „zcela nepřiměřená a neodůvodnitelná.“

Cyklamát je jedním z nejčastěji používaných sladidel v Evropě, které se přidává do řady nápojů a pokrmů. Nejvíce ho využívají Německo, Španělsko, Nizozemsko a Rakousko.

Britský úřad Food Standards Agency se už delší dobu snaží přimět Brusel k tomu, aby snížil povolené dávky cyklamátu. Někteří členové organizace by dokonce přivítali, kdyby povolené limity byly ještě nižší, než ty, které navrhuje Evropský parlament.

ZDROJ:

EU to slash sweeteners in soft drinks

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 20.10. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?