Evropská unie není dobře připravena na pandemii chřipky

2. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropa se musí lépe připravit na možnou pandemii chřipky, zaznělo ve středu v Bruselu. Internetový server EU politix se odkazuje na nejmenovaného vysoce postaveného člena Evropské komise: "V současné době mohou země Evropské unie poskytnout pouze zhruba čtvrtinu očkovacích látek..."


Evropa není dobře připravena na možnou pandemii chřipky, zaznělo ve středu v Bruselu. Internetový server EU politix cituje nejmenovaného vysoce postaveného člena Evrospké komise, který hovořil pod podmínkou, že zůstane v anonymitě:

„Riziko chřipkové pandemie má podle mne svou jistou pravděpodobnost a Evropa na to v současné době není připravena,“ uvedl zdroj. „Pandemie by si mohla vyžádat desítky až stovky tisíc životů.“

Zatím se epidemie virových onemocnění typu ptačí chřipky Evropě vyhýbají – postihly Asii a Spojené státy.

„Tentokrát jsme měli štěstí. Ale vzhledem k tomu, že v jihovýchodní Asii nefunguje v tomto ohledu dostatečné zajištění ochrany zdraví, zvyšuje se tak riziko vzniku další epidemie. Příště by nám už štěstí nemuselo přát,“ uvedl člen Evropské komise.

V současné době mohou země Evropské unie poskytnout pouze zhruba čtvrtinu očkovacích látek, které by měly být v případě pandemie virového onemocnění k dispozici. Vlády jednotlivých států Evropské unie by zřejmě v případě pandemie chřipky nebyly schopny dodat potřebné vakcíny dříve než do šesti měsíců.

Nejmenovaný zdroj také upozornil na riziko bioterorismu. Podle něj nelze vyloučit možnost zneužití těl obětí španělské chřipky z let 1918-1920. Onemocnění si tehdy jen v Evropě vyžádalo 20 milionů obětí. „Nemůžeme vyloučit možnost, že bioteroristé exhumují těla obětí španělské chřipky, která jsou pohřbena na Sibiři, v Kanadě a na Aljašce.“

Evropská komise již začala pracovat na návrhu varianty „Richterovy stupnice“, která by definovala kontrétní postupy v dané fázi epidemie (vakcinace, izolace, apod.). Komise také vyzvala jednotlivé členské státy, aby podpořily vznik Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (European Centre for Disease Prevention and Control).

ZDROJ:

EU ill-prepared for deadly flu pandemic

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?