Evropské a americké soudy rozhodly ve prospěch Diag Human

6. 9. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Pozice České republiky ve sporu se společností Diag Human opět výrazně oslabila. Nároky společnosti uznal britský obchodní soud a podle londýnské advokátní kanceláře zastupující Diag Human žalobě vyhověly i soudy v Lucembursku a USA. Rozhodnutí jsou zatím nepravomocná, ale přesto otevírají cest k budoucím exekucím českého majetku v zahraničí. Česká republika má nyní sedmitýdenní lhůtu, ve které se může proti britskému verdiktu odvolat.


V některých předchozích případech, kdy evropské soudy rozhodly ve prospěch žalující společnosti Diag Human, se již česká strana odvolala.

Londýnský obchodní soud 26. července uznal, že stěžovatel může uplatňovat nároky z předchozích arbitráží přesahující celkem deset miliard korun.

Česká republika má nyní dva měsíce a 21 dní od rozsudku na to, aby se proti verdiktu odvolala. Žalující strana může nárok uplatňovat, případně až bude vyřízeno odvolání.

Blížící se exekuce

Podle mluvčího londýnské advokátní kanceláře Collyer Bristow, která ve sporu s ČR Diag Human zastupuje, už brzy bude moci žalující strana zabavovat aktiva české vlády v Británii.

„Pokud s odvoláním neuspějí, což je pravděpodobné, žalující strana získá příkaz ke zmrazení peněz české vlády v londýnských bankách“, uvedl mluvčí kanceláře Collyer Bristow pro agenturu ČTK.

Kalousek: investoři mhou být klidní

Ministerstvo financí k tomu uvedlo, že nebude zveřejňovat konkrétní kroky, kterými obsluhuje svůj státní dluh. „Můžu pouze ubezpečit investory, že své závazky vůči nim uhradí Česká republika vždy včas a beze zbytku,“ mírnil obavy ministr Miroslav Kalousek.

Podobný rozsudek podle Novinky.cz padl i v Lucembursku, kde mají být obstavena například bankovní konta, přes která Česká republika obsluhuje svůj státní dluh. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) Právu řekl, že státní peníze na zahraničních účtech zablokovány nebudou.

ČR: Rozhodčí nález není pravomocný

Hlavním a stálým argumentem, díky němuž Česká republika drží v dlouholetém sporu hlavu stále ještě mírně nad vodou, je tvrzení, že nález rozhodčího soudu z roku 2008, který přiřkl společnosti náhradu škody za ušlý zisk ve výši 8,9 miliardy korun (v současnosti částka i s úroky přesahuje 10 miliard korun), je nepravomocný.

Ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se tedy u všech stále probíhajících líčení brání tvrzením, že arbitráž stále pokračuje. ČR se již odvolávala proti rozhodnutí francouzských rakouských soudů. Česku se zatím podařilo zvrátit exekuci dvou obrazů a jedné plastiky, ke které dal původně svolení vídeňský soud. Diag Hman se však proti tomuto opravnému prostředku také odvolala .

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?