Evropské dotace výrazně pomohly liberecké nemocnici

22. 10. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropské peníze, které se podařilo získat Krajské nemocnici v Liberci (KNL), pomáhají ke zkvalitnění péče o pacienty a přesnější diagnostice.


KNL nyní získala z Regionálních operačních programů (ROP) 13,227 miliónu korun na investici na nefrologickém a dialyzačním oddělení, 9 miliónů na gastroenterologii a 11,702 miliónu korun na urologii.

„Nemocnice za minulého vedení nečerpala žádné prostředky v první výzvě ROP, ve druhé ale byla výrazně úspěšná,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva KNL Luděk Nečesaný. „Budeme se ucházet o další peníze z evropských i národních fondů v příštích letech,“ dodal.

Díky evropským penězům se začne v Libereckém kraji vyšetřovat pacientům enteroskopem tenké střevo. „Pracoviště zaměřené na diagnostiku a léčbu chorob tenkého střeva zatím v kraji není,“ řekla zástupkyně primáře gastroenterologického oddělení Lenka Nedbalová.

Takže asi padesát pacientů nebude muset ročně za vyšetřením dojíždět. Díky nové technice lékaři rozpoznají nádorová onemocnění v daleko ranějším stadiu než dosud.

Budeme se ucházet o další peníze z evropských i národních fondů

Umožní jim to nový endoskop s vysokou rozlišovací schopností anebo speciální enteroskopické kapsle, které pacient spolkne a po jejich vyloučení lékaři získají obrázek o stavu jeho trávicího ústrojí.

Urologové zase získali díky dotaci moderní operační sál. „Zavádíme fotodynamickou diagnostiku nádorů močového měchýře, kterou mají jen špičkové pražské nemocnice,“ konstatoval primář urologie Jan Mečl.

Nefrologie zase získá nové přístroje pro dialýzu. „Pacientů, kteří potřebují dialýzu, rok od roku v kraji přibývá,“ uvedl primář nefrologie Miroslav Ryba. V Libereckém kraji v současné době žije 96 pacientů s transplantovanou ledvinou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?