Evropský komisař žádá genetické testy pro všechny novorozence

1. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Každý novorozenec v Evropské unii by v budoucnu mohl projít genetickými testy. Vyšetření by mělo odhalit závažné dědičné nemoci, které lze vhodnou terapií léčit či jim předejít. Zavedení testů pro novorozence požaduje podle německého listu Die Welt unijní komisař pro výzkum Philippe Busquin...


BERLÍN -

Provádění testů doporučil tým odborníků, který byl pověřen Evropskou komisí, aby se touto otázkou zabýval.

„Je důležité, aby se doporučení provádění testů dětí stalo v členských zemích realitou,“ říká komisař Busquin.

Genetická vyšetření by se tedy týkala i České republiky. Testy by neměly být povinné a rodiče by je mohli odmítnout.

Lékaři doufají, že provádění genetických vyšetření pomůže například při léčbě imunitních poruch. Testy mají ale i řadu odpůrců. Podle nich je sporné, jestli někdo chce už od dětství vědět, že u něj třeba ve 40 letech může vypuknout nevyléčitelná choroba.

Nejenom, že by se s tím nemusel psychicky vyrovnat, ale možná by ho pak hůře přijímali zaměstnavatelé, nebo by mohl mít problémy s pojištěním.

Proti testům je i Ilja Seiffert, místopředseda svazu postižených v Německu. „Je to absolutně nepřípustné. Ti, co vyšetření podporují, říkají, že pomocí testů se má zabránit nemocem, ale ve skutečnosti je to opatření proti nositelům nemocí,“ prohlásil.

Jestliže se budou jednou provádět systematické testy na novorozencích, mohlo by se podle Seifferta stát, že se pak budou stejně provádět i na embryích. Pak by prý nešlo už jenom o diagnostiku, ale vytváření lidských vlastností.

CO CHCE KOMISAŘ BUSQUIN:
Navrhuje, aby byli genetickyvyšetřeni všichni novorozenciv zemích EU. Rodiče by sicemohli testy odmítnout, lékařivšak tvrdí, že by se díky nimdaly včas léčit závažné nemoci.Odpůrcům testů se ale nezamlouvá,že by děti mohly zjistit, žev budoucnu onemocnínevyléčitelnou chorobou.

Podle Seifferta s diagnózou genetických chorob ještě automaticky vyvstává otázka, s jakou nemocí se dá žít a jaké onemocnění dělá život již nehodnotným, tedy zbytečným. Genetické vyšetření má tedy i složitou etickou rovinu.

Někteří odpůrci genetických testů také tvrdí, že za rozhodnutím odborníků pověřených Evropskou komisí stojí sobecké zájmy farmaceutického průmyslu.

Seiffert zároveň tvrdí, že nelze mluvit o tom, že testy budou zcela dobrovolné.

„Když rodiče takový test odmítnou a dítě později skutečně onemocní, mohla by pojišťovna odmítnout vyplatit pojištění,“ řekl listu Die Welt Seiffert.

Argument o problémech s pojištěním vyzdvihuje i poslanec za německou konzervativní stranu CDU Hubert Hüppe. Ten tvrdí, že genetické testy mají smysl pouze tehdy, když zjištěná data povedou k tomu, že pacientovi bude možno pomoci, v opačném případě to jeho život ovlivní spíš negativně.

V Evropské unii se ročně provede asi 700 tisíc genetických testů s náklady 500 milionů eur.

DÁLE ČTĚTE:
Česko není ve vědecké práci na začátku, říká komisař
Komisař EU: Evropě hrozí odliv mozků

Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?