Evropský parlament zkoumá bezpečnost čokoládových vajíček

13. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská unie řeší otázku bezpečnosti čokoládových vajíček, která obsahují součástky plastových hraček. Ve Švédsku, Řecku a v Británii došlo k několika případům, kdy se děti začaly těmito předměty dusit. Evropský parlament vydal zprávu, ve které na tato rizika upozorňuje...


Evropská unie řeší otázku bezpečnosti čokoládových vajíček, která obsahují součástky plastových hraček. Ve Švédsku, Řecku a v Británii došlo k několika případům, kdy se děti začaly těmito předměty dusit. Informuje o tom internteový server EU.politix.

Problém začal vyšetřovat Evropský parlament; výsledkem vyšetřování je zpráva parlamentního panelu pro otázky vědy a techniky (Scientific and Technical Options Panel – STOA). Je však otázkou, zda tento dokument podpoří také členové Evropského parlamentu.

Oponenti totiž tvrdí, že zpráva nesplňuje vědecká kritéria, ačkoliv odborná rada EASAC (European Academic Science Advisory Council) zprávu podpořila.

Zastánci zveřejnění dokumentu mají podezření, že v této věci mohou hrát roli zájmy firem, které čokoládové produkty vyrábějí. Jak uvedl socialistický poslanec Evropského parlamentu Philip Whitehead, některé silné zájmové skupiny se rozhodly, že tato zpráva nespatří světlo světa. Whitehead dodal, že pokud materiál nebude zveřejněn, bude to znamenat jeho zatajení.

Poslanec poznamenal, že zpráva sama o sobě není nijak kontroverzní – obsahuje pouze statistická data spíše než konkrétní doporučení.

„Z dokumentu nevyplývá, že by riziko konzumace čokoládových výrobků bylo vysoké. Jde však o to, aby existovaly objektivní údaje, na základě kterých mohou lidé se zdravým rozumem rozhodnout, zda je třeba přijmout některá konkrétní opatření – například upozorněním na obalech těchto výrobků,“ uvedl Whitehead.

ZDROJ:

‘Chocolate egg’ report choked

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 12.2. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?