Evropský vakcinační týden počtvrté

17. 4. 2009 13:57
přidejte názor
Autor: Redakce
Pravidelná očkování v České republice ročně zabrání až 150 tisícům infekčních onemocnění. V Evropě pak díky vakcinaci neonemocní na 3 miliony lidí. Zvyšování informovanosti o důležitosti prevence infekčních onemocnění si klade za cíl široká kampaň, kterou již čtvrtým rokem pořádá WHO...


Pravidelná očkování v České republice ročně zachrání na 500 lidských životů a zabrání až 150 tisícům infekčních onemocnění. V Evropě pak díky vakcinaci neonemocní na 3 miliony lidí.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) a Evropského centra pro kontrolu nemocí je v evropském regionu očkováním chráněno na 90% dětské populace, v ČR je proočkovanost 95 až 98% podle jednotlivých onemocnění.

Zvyšování informovanosti o důležitosti prevence infekčních onemocnění si klade za cíl široká kampaň, kterou již čtvrtým rokem pořádá WHO pod názvem Evropský vakcinační týden. Letos se koná od 20. do 26. dubna.

Podle ředitelky české kanceláře WHO Aleny Šteflové jsou jednotlivé státy vyzývány využít kampaně k šíření informací, které pomáhají zvyšovat efektivitu vakcinačních programů v jednotlivých zemích, a zdůrazňovat, že očkování proti infekčním nemocem patří dosud mezi nejefektivnější preventivní opatření, jak ze zdravotního, tak i z ekonomického hlediska.

„Patříme mezi evropské země s jedním z nejvyšších procent proočkovanosti vůbec. I díky tomu se nám například podařilo naplnit očekávání WHO a zastavit výskyt spalniček. Naopak ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je u nás velmi nízká proočkovanost proti chřipce, a to ve všech věkových kategoriích,“ upozornil hlavní hygienik České republiky Michael Vít. Přitom sezónní chřipka je podle evropských statistik každoročně příčinou úmrtí až 200 tisíc lidí.

Rok 2010 bez spalniček

Mezi hlavní výzvy WHO v Evropě patří vymýcení výskytu spalniček, s nímž počítalo do roku 2010. Podle zástupkyně ředitele Regionální úřadovny WHO pro Evropu Nata Menabde počet případů onemocnění spalničkami sice v posledním desetiletí klesl

o 90 %, infekce však propuká nadále, a to i ve státech západní Evropy.

„Jen za první měsíce roku 2009 došlo v Evropě k více než 550 případům spalniček a odhadujeme, že 3 miliony obyvatel EU nemají proti této infekci imunitu,“ doplnila Zsuzsanna Jakab z Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí.

Hlavními prioritami českého očkovacího programu i nadále zůstává zavedení plošného očkování proti pneumokokovým infekcím, které WHO opakovaně doporučuje.

Jak upozornil předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula, ČR se přidá k ostatním osmnácti evropským zemím, kde se již plošně očkuje, v okamžiku, kdy naši zákonodárci přijmou nový zákon o změně financování vakcinace.

Mezi dalšími kandidáty k zařazení do očkovacího kalendáře pak Prymula vidí ještě očkování dívek proti rakovině děložního čípku, plošnou vakcinaci proti rotavirům, meningokokům typu B a C a v neposlední řadě také proti klíšťové encefalitidě.

(oma), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?