Exministr Fišer se chystá do Evropského parlamentu, Součková do Senátu

12. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý sociálně-demokratický ministr zdravotnictví Bohumil Fišer bude zřejmě kandidovat do Evropského parlamentu. Jeho nástupkyně v úřadu Marie Součková se možná bude ucházet o místo v Senátu...


BRNO - Vyplývá to z jednání jihomoravského výkonného výboru ČSSD, o němž informovala jeho předsedkyně Zuzana Domesová.

Místo v Senátu se uvolní po odchodu Dagmar Lastovecké (ODS), která stane ústavní soudkyní. K tomu, aby se Součková stala senátním kandidátem jednoho z brněnských obvodů, musí ještě získat podporu v obvodních nominačních konferencích. Ty se uskuteční 1. září, uvedla Domesová. Zatím jediným jejím soupeřem bude starosta městské části Brno-Vinohrady Jiří Čejka. Zástupce ČSSD pak ještě musí svést souboj s kandidáty dalších stran.

V případě Fišera je cesta k volebnímu klání jednodušší. Jeho nominaci musí schválit ještě ústřední orgány strany.

Spolu s Fišerem jihomoravská ČSSD nominovala do voleb do Evropského parlamentu i předsedu poslaneckého zemědělského výboru Ladislava Skopala, za náhradníka byla navržena městská zastupitelka v Tišnově na Brněnsku Zuzana Brzobohatá.

Fišer byl ministrem ve vládě Miloše Zemana. Jihomoravská ČSSD ho označuje za úspěšného ministra s velkým kreditem v oboru. Nyní je profesorem Masarykovy univerzity v Brně a působí ve strukturách světové zdravotnické organizace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?