Exodus se nekoná, nový pavilon začal včera růst

1. 3. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli akci lékařů Děkujeme, odcházíme byla ohrožena stavba nového pavilonu urgentní a intenzivní péče jihlavské nemocnice. Exodus se však nekoná, a tak včera s celkem dvouměsíčním zpožděním kraj staveniště pro vybudování moderního pavilonu předal stavařům.


„Kraj Vysočina byl nucen veškeré plánované práce a především podpis smlouvy s dodavatelem díla odsunout, neboť ještě minulý týden reálně hrozilo, že pro pavilon nebude po odchodu lékařů využití a tím by byla porušena podmínka pětileté udržitelnosti projektu,“ vyjádřila se mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Stavaři včera nelenili a zahájili práce na vytyčení stavební jámy a nové silnice. „Včera jsme převzali staveniště a bez ohledu na současné zimní počasí byly zahájeny práce na vytyčení stavební jámy a zřízení příjezdové komunikace. V brzké době zahájí pracovníci naší divize kapacity výkop stavební jámy,“ uvedla Jaroslava Fajmonová, projektová manažerka firmy PSJ.

Vzniknou zázemí pro intenzivní péči v přímé návaznosti na operační sály nemocnice, lůžková oddělení a urgentní příjem. Přístrojové vybavení bude do nových prostor nemocnice přemístěno ze současného provozu. V nejvyšším patře vznikne také nové moderní infekční oddělení se čtyřiceti lůžky. Pavilon tak nahradí dosluhující budovu infekčního oddělení, která je v provozu bez zásadních oprav odroku1967.

Tunel propojí heliport záchranky

Nový pavilon vyroste mezi budovou zdravotnické záchranné služby a nemocniční dostavbouzroku2002. Jednou z výhod pavilonu bude i spojení tunelem s heliportem záchranné služby. Díky propojení celé infrastruktury odpadne současná praxe, kdy pacienti musí být při cestě z vrtulníku do blízké nemocnice ještě jednou přeloženi do sanitky.

„Moderní pracoviště urgentní a intenzivní péče je důležité nejen pro samotnou Nemocnici Jihlava, ale v tomto případě i pro celou funkční síť nemocniční péče v kraji Vysočina. Jihlava je kromě jiného kardiologickým centrem soustřeďujícím pacienty s akutními infarkty myokardu, kdy je rychlá komplexní diagnostika a léčba bez vynucené potřeby dalšího transportu klíčová,“ uvedl hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek s tím, že své nesporné výhody bude mít také jednotný prostor pro příjem všech akutních pacientů v přízemí pavilonu.

Akutní a intenzivní péče na jednom místě zvýší komfort pacientů i zaměstnanců. Zastavěná plocha objektu bude 2 312 m2. „Objekt bude komunikačně napojen na hlavní chodbu ve třech podlažích a navíc samostatným mostem propojen s oddělením ARO,“ popsal řešení stavby autor projektu Jaromír Homolka z projekční kanceláře Penta Jihlava.

Do pavilonu kraj investuje téměř 318 milionů korun, přičemž 117 milionů korun z tohoto objemu bude činit podíl z Regionálního operačního programu Jihovýchod. Stavba by měla být hotova na konci srpna příštího roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?