Experimentální léčba zastavila vCJD

29. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britský lékařský tým sdělil, že šíření Creutzfeldt-Jakobovy nemoci zastavil pentosan polysulfát vpravený pacientovi injekcí přímo do mozku. Tato léčba by možná mohla být účinná také v případě jiných chorob, například Alzheimerovy nemoci...


BELFAST - Experimentální léčba, díky níž se u jednoho mladého muže ze Severního Irska vůbec poprvé podařilo zastavit šíření variantní Creutzfeldt-Jakobovy nemoci (vCJD), by mohla být účinná také v případě jiných chorob, například Alzheimerovy nemoci. Prohlásil to v pátek v Belfastu na odborné konferenci patolog, který se na léčbě devatenáctiletého Jonathana Simmse podílel.

Lékařský tým sdělil, že šíření Creutzfeldt-Jakobovy nemoci zastavil pentosan polysulfát vpravený pacientovi injekcí přímo do mozku.

Variantní Creutzfeldt-Jakobova nemoc je lidskou formou bovinní spongiformní encefalopatie (BSE), takzvané nemoci šílených krav. Člověk touto chorobou může onemocnět, jestliže dlouhou dobu pojídá některé části nakažených zvířat.

Kdyby experimentální léčba variantní Creutzfeldt-Jakobovy nemoci, která je dosud považována za stoprocentně smrtelnou, byla schválena, svitla by naděje desítkám postižených pacientům.

Mikrobiolog Stephen Dealer řekl, že léčba týmž přípravkem „je možná schopna zastavit také šíření jiných nemocí, například Alzheimerovy nemoci“.

Pentosan polysulfát se dříve užíval při léčbě zánětů močového měchýře. Nyní se uplatňuje v laboratořích jako dezinfekce proti zárodkům Creutzfeldt-Jakobovy nemoci.

Doktor Dealer z nemocnice v anglickém městě Lancaster ještě sdělil, že do měsíce se chystá experimentální léčba dalšího pacienta, který je postižen variantní Creutzfeldt-Jakobovou nemocí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?