Experimentální vakcína snižuje výskyt malárie u afrických dětí

19. 10. 2011 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci učinili významné pokroky v hledání vůbec první vakcíny proti malárii. Experimentální očkovací látka snižuje riziko onemocnění u malých dětí o polovinu, vyplývá podle agentury AP z výzkumu prováděného v Africe. Vývojáři vakcíny ze společnosti GlaxoSmithKline označili výsledky za milník v boji proti jedné z nejzávažnějších nemocí světa.


Zmíněné očkování ale v nejbližších třech letech nebude dostupné, protože látku čeká další rozhodující testování. To má také ukázat, jaká je účinnost vakcíny u kojenců a jak dlouho ochrana před nemocí vydrží. Poté ji musí posoudit vládní agentury v Evropě a v jednotlivých afrických zemích.

„Stále před sebou máme práci,“ řekl v telefonickém rozhovoru s novináři Tsiri Agbenyega, který africký výzkum vede.

Z předběžných výsledků vyplývá, že účinnost vakcíny je jen asi padesát procent, což je znatelně méně než u jiných běžnějších vakcín. Ale někteří vědci tvrdí, že je to s ohledem na současnou situaci značné zlepšení a že i tak může látka zachránit tisíce životů.

Malárie je infekční onemocnění, kterému ročně podlehne téměř milion lidí. Přes 90 procent obětí je z Afriky, jedná se zejména o malé děti a těhotné ženy. Přenašečem na člověka je komár z rodu Anopheles.

Vědci se vakcínu pokoušejí vyrobit po desetiletí. Bez vakcíny se doposud úsilí v boji proti této chorobě soustředilo na vývoj antimalarik a různých způsobů, jak infekci zabránit. Příkladem jsou mimo jiné ochranné sítě nad lůžky nebo insekticidy.

Nově připravovaná vakcína se zaměřuje na parazita nalezeného v subsaharské Africe. Ten se po bodnutí moskytem dostane do krevného oběhu člověka. Parazit poté způsobuje vysokou horečku, bolesti kloubů a křeče. Pokud není nemoc léčena, může skončit smrtí po selhání orgánů.

Ve Spojených státech byla malárie vymýcena počátkem 50. let minulého století. Každý rok USA zaznamenají jen asi 1500 výskytů této nemoci, infikovaní jsou většinou cestovatelé a imigranti z jižní Asie, subsaharské Afriky a dalších zemí, kde je malárie běžná.

Zmíněný výzkum, který započal v roce 2009 a stále ještě neskončil, zahrnuje přes 15.000 dětí z Burkiny Faso, Gabonu, Ghany, Keni, Malawi, Mosambiku a Tanzanie. Výsledky se zaměřují na asi 6000 dětí ve věku pěti až 17 měsíců. Rok po třech očkovacích dávkách děti vykazují na polovinu případů onemocnění malárií oproti skupině, která nebyla očkována.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?