Experti hledají peníze pro zdravotníky, na reformu není čas

30. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Co udělat se současnými dluhy a jak platit zdravotnictví v příštím roce. Dál už se komise stranických expertů, která pracuje na zakázku vlády, nedostane. Na to, aby navrhla reformu, která by zabránila zadlužování nemocnic v dalších letech, nezbude čas...


Experti včera upřesnili, že původní dvě miliardy přislíbené premiérem na oddlužení krajských nemocnic nestačí - podle nich je třeba najít o 600 miliónů víc.

Dluhy státních podniků pojišťovnám činí podle komise šest miliard, z toho 4,7 miliardy pro VZP. Stát by měl dluhy odkoupit za polovinu hodnoty.

Komise chce především zmrazit výdaje na léky

Komise doporučí ministryni zdravotnictví, jak sepsat úhradovou vyhlášku, podle níž budou pojišťovny platit zdravotnické služby v roce 2004. Straničtí experti rozdělují částku, která zřejmě překročí 140 miliard, přesto už dnes je jasné, že nebude stačit.

Nejvíce skeptická je ministryně zdravotnictví Marie Součková, která předpokládá v příštím roce dluhy ve výši 16 miliard. Střízlivější odhady senátorky Zuzany Roithové (KDU-ČSL) hovoří o 8 až 10 miliardách, pokud by se v systému nic nezměnilo.

Koaliční experti dosud nevědí, zda se budou řídit radou pojišťoven. Podle ředitele zdravotní pojišťovny Metal Aliance Vladimíra Kothery je nutné, aby výdaje v příštím roce nepřekročily letošní.

Komise prozatím chce zmrazit výdaje na léky a zdravotnický materiál, o útratě v nemocnicích a v ambulancích se bude rozhodovat příští středu.

Vládní odborníci už dnes připouštějí, že v resortu nebude možné zavést šestnáctitřídní tarifní systém - podle senátorky Roithové by zvedl výdaje o tři miliardy.

Kothera jménem menších pojišťoven rovněž radí, jak hledat nové příjmy. Stačilo by prý zvýšit částku, kterou platí stát za důchodce, mládež a ženy v domácnosti. Vláda dosud tvrdila, že v příštím roce zvýší platby o 1,8 procenta, podle Kothery by to mělo být aspoň 5 procent - získaly by se téměř dvě miliardy.

Komise o této změně skutečně jednala. Vedle toho počítá s necelou miliardou, kterou má vynést zvýšené pojistné pro živnostníky.

Rath: pomoci by mohly menší pojišťovny

Prezident České lékařské komory David Rath včera upozornil, že i když je VZP zadlužená, menší pojišťovny mají na svých účtech tři miliardy, které by mohly zdravotnictví pomoci.

Proti tomu protestoval ředitel Kothera s tím, že na účtech je pouze miliarda - nutná rezerva. Komise dává nepřímo za pravdu Rathovi - zřejmě doporučí, aby se mezi pojišťovnami důsledněji přerozdělovaly příjmy.

VZP má většinu státních pojištěnců, naopak u menších pojišťoven převažují zaměstnanci. Stát za své pojištěnce platí pětinu toho, co v průměru odvádí zaměstnanec.

Roithová: je to první vláda, ktrá řeší chyby vlády minulé

„Přiblížili jsme se k řešení,“ popsal včerejší jednání mluvčí Součkové Mario Böhme. „Je to první vláda, která chce platit za chyby, kterých se ve zdravotnictví dopustily vlády minulé,“ ocenila zadání, které komise dostala, senátorka Roithová.

Ministr financí Bohuslav Sobotka dosud odmítal jakékoli další výdaje na zdravotnictví, dokud nebude k dispozici zásadní reforma. Včerejší schůze se účastnil, odmítl ji ale komentovat.

Podle Böhmeho komise dosud nediskutovala o změnách systému, i když návrh střednědobé reformy má ministryně předat sněmovně na listopadové schůzi.

Půjde hlavně o rušení nemocnic a spoluúčast pacientů. V Česku občané hradí přímo devět procent služeb, nejméně ze zemí OECD.

O tom, zda a kolik peněz by nemocnice měly dostávat podle léčených diagnóz, komise nejednala.

Petr Holub, Hospodářské noviny, 30.10.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?