Experti WHO varují před druhou vlnou

5. 5. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
"Domníváme se, že virus neuspěl, protože jinak bychom tu teď měli výbuch nemoci," řekla šéfka WHO Margaret Chanová. "Nečekám, že nebezpečí pandemie zmizí, a trvám na pokračování příprav. Je lepší být připraven zbytečně než nepřipraven," dodala. "Nejspíše je za námi jen první kolo," upřesnil její kolega Gregory Hartl. WHO s rozšířením viru A(H1N1) do Asie a Afriky zvažovala vyhlášení nejvyššího, šestého stupně varování...


Mexiko, země s nejvyšším počtem případů prokázané nákazy i obětí prasečí chřipky, včera zvažovala odvolání mimořádných opatření.

New York již školy otevřel. Světová zdravotnická organizace (WHO) ale varovala před předčasným optimismem.

„Epidemie je nyní v ústupové fázi,“ prohlásil včera mexický ministr zdravotnictví José Ángel Córdova. Podle mexických úřadů aktivita viru kulminovala před týdnem: země snížila svou bilanci růstu prokazatelně napadených - včera měl počet nakažených překročit sedm set (podle WHO 590) - i počet obětí: z původních téměř půl druhého sta na „pouhých“ 25 lidí. 15 z nich byly ženy a téměř všechny oběti jsou z metropole.

„Domníváme se, že virus neuspěl, protože jinak bychom tu teď měli výbuch nemoci,“ řekla šéfka WHO Margaret Chanová. „Nečekám, že nebezpečí pandemie zmizí, a trvám na pokračování příprav. Je lepší být připraven zbytečně než nepřipraven,“ dodala. „Nejspíše je za námi jen první kolo,“ upřesnil její kolega Gregory Hartl.

WHO s rozšířením viru A(H1N1) během víkendu do Asie a Afriky zvažovala vyhlášení nejvyššího, šestého stupně varování, ale nakonec k tomu nepřistoupila, aby nevyvolávala paniku. Omezila se na upozornění, že v souvislosti s nástupem zimy na jižní polokouli a tím chřipkového období lze očekávat druhou vlnu nákazy.

Průběh je mírný

Podle večerního souhrnu evidovala WHO dvacítku zemí s potvrzeným virem prasečí chřipky. Devět desetin případů bylo v Mexiku a Spojených státech, asi dvacetina v západní Evropě a zbytek jinde ve světě. Celkem virus podle WHO napadl 985 lidí. S výjimkou Mexika (jediná oběť v USA byl mexický chlapec) je mortalita nulová a průběh nemoci je mírný.

„Máme dobrou zprávu - chřipka má jen mírné příznaky,“ zdůraznila včera i expertka amerického Centra pro infekční nemoci Anne Schuchatová. Upozornila na pravděpodobnost, že virus se už rozšířil po většině území USA. „Neznamená to, že infikován je už každý, ale že virus je ve všech vrstvách společnosti.“ Schuchatová připomenula, že na běžnou sezónní chřipku v USA ročně zemře na 36 tisíc lidí. „Ještě z toho nejsme venku,“ dodala. Škola v newyorské čtvrti Queens, jejíž žáci po návratu z prázdnin v Mexiku onemocněli prasečí chřipkou, včera znovu začala fungovat. Všech 45 nakažených je již mimo nebezpečí.

Do Číny posílají letadlo pro své lidi

Prasečí chřipka už způsobila mezinárodní konflikt, když Rus -ko a Čína včera rozšířily zákaz dovozu vepřového z Mexika a USA i na syrové maso z Kanady. Opatření vyvolalo paniku mezi kanadskými chovateli prasat - země je po USA a Evropě třetím největším exportérem vepřového na světě. Americký export už zaznamenal desetiprocentní propad. Napětí mezi Čínou a Mexikem kulminuje poté, co čínské úřady uvalily karanténu na několik desítek Mexičanů a Číňanů, pasažérů letadla, v němž cestoval Mexičan, u něhož byl po jeho čtvrtečním příletu do Hongkongu diagnostikován virus A(H1N1).

Podle mexických diplomatů Čína karanténu rozšířila i na Mexičany, kteří s letem neměli nic společného. „Jsou drženi v karanténě jen proto, že mají mexický pas. Nikoho nezajímá, jestli přicestovali z Mexika, pobývali v Mexiku či byli v kontaktu s někým z Mexika,“ řekl mexický velvyslanec v Pekingu Jorge Guajardo. „Je to pouze otázka zdravotní kontroly a karantény,“ reagovaly čínské zdravotnické úřady. Mexiko se včera chystalo vyslat do Číny letadlo, aby ze země odvezlo Mexičany držené v karanténě. Je však otázkou, jestli to Peking povolí: musel by zorganizovat přesun postižených z hotelů na letiště a zejména povolit přistání mexickému letadlu, když již minulý týden lety do této země zmrazil.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?