Expertky: Senioři doma mají horší přístup ke zdravotním službám

26. 2. 2019 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Senioři či postižení, kteří chtějí žít v domácím prostředí, mají zhoršený přístup k nutné zdravotní péči. Pečovatelky a další pracovníci sociálních služeb jim nemohou zdravotní služby poskytovat, zdravotní pojišťovny je vždy neproplácejí. Sester v terénu je málo. Řekly to expertky na sociální a zdravotní služby Charity ČR Iva Kuchyňková a Ludmila Kučerová.


"Narážíme v terénu na mnoho problémů, kdy nejsou dostatečně zajištěny zdravotní služby a lidé nemohou zůstávat v domácím prostředí," uvedla Kuchyňková.

Zdravotní péče spadá pod ministerstvo zdravotnictví a hradí se ze zdravotního pojištění. Sociální služby má na starosti ministerstvo práce a platí se z dotací státu, krajů a obcí, z příspěvků od klientů i z peněz od dárců a z dalších zdrojů. Zdravotní pojišťovny nechtějí úplně proplácet ošetřování v sociálních zařízeních či v domácím prostředí a ministerstvo práce zase léčbu.

Pečovatelé a ostatní pracovníci v sociálních službách tak nemohou zdravotnickou péči poskytovat. Týká se to třeba píchání inzulínu a injekcí, podávání léků, pomoci při vyprazdňování či při stravování s takzvanou sondou. Rozsah péče musí klientům předepsat lékaři při propouštění z nemocnice či praktici. V seniorských domovech i v terénu zdravotní sestry chybí. "Pracovníci v sociálních službách vlastně nelegálně poskytují zdravotní služby a překračují své kompetence a zákon," podotkla Kučerová.

O problému jednali odborníci u kulatého stolu v Praze. Své závěry s návrhem řešení předají pak ministerstvům.

Podle charitních expertek je v zájmu klientů nutné, aby se na pravidlech poskytování péče a proplácení dohodly zdravotní pojišťovny s ministerstvy zdravotnictví a práce a s poskytovateli. Řešením by mohlo být zavedení nového kódu pro úhrady pro asistenci při podávání léků a dalších činnostech, který by nebyl tak finančně náročný. Do budoucna by se pak mohly rozšířit úkoly sociálních pracovníků i o některé zdravotnické činnosti. Potřeba by bylo upravit legislativu a personál v sociálních službách proškolit, vypočítaly odbornice.

"Lidé chtějí zůstávat doma. Je zapotřebí, aby byl takový vývoj ve zdravotnictví, aby jim to legislativa umožnila," řekla Kuchyňková.

Ministerstva zdravotnictví a práce se zatím na pravidlech a financování péče na zdravotně-sociálním pomezí nedohodla. Nový zákon o dlouhodobé péči připravovat nebudou. Chtějí spíš navrhnout změny v nynějších normách o zdravotních a sociálních službách a o veřejném zdravotním pojištění. Šéfové obou resortů před rokem zřídili pracovní skupinu k dlouhodobé péči. Její dva týmy se zaměřují na situaci v zařízeních a v domácím prostředí.

Postup prací na systému dlouhodobé péče kritizovaly minulý týden sněmovní výbory pro sociální politiku a pro zdravotnictví. Vyzvaly ministra zdravotnictví a ministryni práce, aby jim dali přesný harmonogram příprav změn zákonů a návrh legislativy předložili společně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?