Expertům v USA se nepodařilo prokázat syndrom z války v zálivu

14. 9. 2006 7:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Vojáci nasazení v roce 1990 až 1991 ve válce v Perském zálivu jsou sice více nemocní než jiní veteráni, přesto podle expertů neexistují důkazy o existenci syndromu z války v Zálivu. Vyplývá to ze studie amerických vědců financované americkou administrativou, o níž dnes informovala agentura Reuters...


Washington -

Téměř 30 procent veteránů války trpí nějakou nemocí s různými symptomy; u těch, kteří v této válce nasazeni nebyli, to je jen 16 procent.

Vojáci, kteří sloužili v Perském zálivu po irácké invazi sousedního Kuvajtu v srpnu 1990, se zmiňují o symptomech, které zahrnují únavu, ztrátu paměti, bolest svalů či spánkové potíže; ne všichni ale trpí stejnými symptomy, uvedla zpráva.

Téměř 700.000 Američanů a vojáků z dalších 34 zemí včetně Československa bylo v oblasti vystaveno množství chemických látek, které mohly mít negativní vliv na jejich zdraví. Šlo například o kouř ze zapálených ropných polí, pesticidy či nervové plyny.

Experti nicméně uvedli, že není možné jasně vymezit určitou jedinečnou skupinu symptomů, které by se daly shrnout pod zmiňovaný syndrom.

V čele panelu expertů, kteří zprávu vypracovali, byla profesorka baltimorské Univerzity Johna Hopkinse Lynn Goldmanová. Prokázat existenci určitého společného syndromu je podle ní těžké i proto, že chybí dostatek adekvátních materiálů o zdraví vojáků předtím, než byli nasazeni.

Panel k závěrům dospěl na základě analýzy zhruba 850 studí, které se týkaly zdraví veteránů z Perského zálivu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?