Export zdravotní techniky roste i přes ekonomickou recesi

18. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani hospodářskou recesí ve vyspělém světě v posledních dvou letech se nedali zastavit čeští exportéři zdravotní techniky. A to přesto, že nemocnice v bohaté západní Evropě i s pojišťovnami začaly šetřit...


Loňský vývoz zdravotnických prostředků loni dosáhl nového rekordu, když za hranice šlo zboží za zhruba 4,6 miliardy korun oproti 3,2 miliardy v roce 2000.

Přitom od počátku 90. let se výroba propadala a například Chirana, tehdy jeden z největších producentů zdravotnických přístrojů v Evropě, zkrachovala s rozpadem na řadu menších podniků.

Dnes už ale Česko nevyváží jen samotné přístroje či vybavení, ale začalo exportovat i celé nemocnice. V minulých dnech pražská obchodní firma Inekon Group uzavřela kontrakt na dodávku nemocnice na klíč pro hlavní město Bangladéše, Dháku. Na stavbě za 400 miliónů korun se mají české firmy podílet z 50 až 60 procent.

„Bude to zřejmě v porevoluční době poprvé, co vyvezeme nemocnici,“ řekl předseda představenstva Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků Otakar Fenik. Na dodávky pro nemocnici, jež má být předána do 2,5 roku, se již vypisují výběrová řízení.

„Určitě nebudeme chybět,“ poznamenal Tomáš Kolář, obchodní ředitel výrobce nemocničních lůžek Linet. Kladenská firma vyváží až 80 procent produkce a její tržby se nezadržitelně blíží k jedné miliardě korun.

Za poslední fiskální rok, jenž končí tohoto března, utrží podle předběžných výsledků 895 miliónů korun.

„Oproti konkurenci dosahujeme lepšího poměru mezi cenou a kvalitou,“ zdůvodňuje úspěch Kolář. Jejich společný podnik s německou Wissner-Bosserhoff je s tržbami přes 800 miliónů korun už nyní dvojkou na německém trhu.

Proniknout do světa se zbrusu novou porodní postelí chce firma Borcad cz. „Je to nejlepší postel v Evropě. Má i speciální masážní segment,“ chlubí se ředitel podniku Milan Burgár. Dodal, že už mají domluvené zastoupení v Rakousku a Polsku.

Fryčovická firma dodává do Německa a jiných zemí 95 procent produkce gynekologických křesel. Z jejích 165 miliónů loňských tržeb připadá 45 procent na zdravotnictví.

Prosperuje i technicky náročnější výroba. Růst zaznamenává výrobce sterilizátorů, brněnská BMT. Kobaltové ozařovače nabízí Ústav jaderných přístrojů Praha. Techniku pro anesteziologii vyrábí plzeňský Cheirón.

„Zásluhu na zvýšení konkurenceschopnosti tuzemských firem má také Ministerstvo průmyslu a obchodu, které financuje výzkumné projekty,“ míní šéf asociace Fenik.

To podle něj pomáhá podnikům inovovat svoje výrobky.

Růstu pomohl i příliv zahraničního kapitálu, který se projevil například ve firmě Linet nebo BMT, kam vstoupila německá MMM.

Roční obrat v odvětví loni přesáhl sedm miliard korun. Meziroční nárůsty se v posledních letech pohybují kolem deseti procent. Růst je trvalý od roku 1997.

Období: 2000 - 2001 - 2002
Tržby a služby (v miliardách korun): 6, 005 - 7, 086 - 7, 200
Vývoz (v miliardách korun): 3, 199 - 4, 088 - 4, 260
Počet zaměstnaných osob: 9 452 - 9 972 - 11 048
Zdroj: Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků

Jan Činčura, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?