Fakultní nemocnice Brno zvažuje stavbu třetího heliportu

3. 7. 2009 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Brno zvažuje, zda pro záchranářské vrtulníky nenasvítí v areálu třetí heliport. Dnes má hlavní přistávací plochu na 4. podlaží jedné z nemocničních budov a záložní na zemi před vchodem do prostor urgentního příjmu. Stává se však, že například kvůli silnému větru nechtějí piloti na budově přistávat, řekl přednosta kliniky úrazové chirurgie Michal Mašek...


Pozemní heliport přitom může být obsazen, navíc není uzpůsoben pro noční vzlety a přistávání.

Podle Maška by se vše mohlo vyřešit tím, že by se pro záložní přistávání nasvítil dnes nepoužívaný heliport v areálu nemocnice při Jihlavské ulici. Pilot by si pak ve větrném počasí mohl vybrat. „My mu chceme nabídnout, aby mohl přistávat jak na jižní, tak na severní straně, podle atmosférických podmínek,“ řekl Mašek. Bohunice jsou na kopci a směr větru se tam často mění.

Podle mluvčí nemocnice Anny Nesvadbové má nemocnice otevření třetí přistávací plochy ve výhledu, aktuálnější jsou nyní jiné investice. Mezi traumatology se však o záměru mluví, potvrdila. Podle ní komplikuje někdy přistávání počet přivážených pacientů. „Případů je tolik, že se nám potkávají dvě letecké služby,“ řekla. To působí obtíže hlavně nyní, kdy je hlavní heliport na 4. patře budovy transfuzní stanice načas vyřazen z provozu, protože kvůli výstavbě spinální jednotky stojí blízko něj v areálu jeřáb. Stavební firma ho odveze na podzim.

Vrtulníkem se do nemocnice dostává desetina těžce raněných. Podle údajů Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje v posledních letech počet vzletů stoupl ze 75 v roce 1997 na 299 v roce 2007. Číslo zahrnuje aktivní zásahy záchranářů v terénu - například při dopravních nehodách, neštěstích nebo v situacích, kdy lidem kvůli vážné chorobě hrozí smrt.

Ještě víc mají záchranáři takzvaných ambulantních letů, při nichž dopravují vážně nemocného na specializované pracoviště nebo transportují zraněné ze zahraničí do českých nemocnic. Předloni měli takových letů 570.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?