Fakultní nemocnice budou univerzitní. Ušetří za výuku

20. 4. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Obě brněnské fakultní nemocnice pravděpodobně změní svůj název na univerzitní. Jejich ředitele nebude jmenovat a odvolávat ministr zdravotnictví, ale správní rada. Usednou v ní zástupci krajů, státu a vysokých škol.


Tuto reformu plánuje ministerstvo zdravotnictví zavést od roku 2014. Vláda dostane návrh na stůl s největší pravděpodobností v červnu.

Ředitelé brněnských nemocnic nový způsob volby považují za standardní. „Správní rada ale musí rozhodnout na základě odbornosti a schopností uchazeče. Nejlépe formou výběrového řízení,“ uvedl například ředitel brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Petr Koška.

Se změnou nemá problém ani ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus. Nemyslí si však, že správní rada zvolí vhodnější vedení. „Je to často zmiňovaný důvod ke změně způsobu volby. Potom to vypadá, že ředitelé jsou nekompetentní a nezodpovědní,“ tvrdí Kraus.

Podle obou ředitelů nebude mít reforma téměř žádný dopad na pacienty. „Možná ušetříme peníze z výuky studentů medicíny. Nemůžeme je platit z prostředků všeobecné zdravotní pojišťovny. Po reformě zaplatí náklady na studium zřejmě univerzity,“ podotkl Kraus.

Zastoupení ve správní radě a možnost podílet se na správě nemocnic chce například brněnská Masarykova univerzita. „Nejen pro studenty lékařské fakulty je nutné zajistit bezplatnou výuku a přístup k pacientům,“ řekla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?