Fakultní nemocnice Hradec hlásí propad hospodaření a hledá úspory

9. 7. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření Fakultní nemocnice v Hradci Králové se po zhruba deseti letech vyrovnaného hospodaření dostalo do červených čísel. Oproti plánu vykázalo hospodaření nemocnice od ledna do května ztrátu zhruba 50 milionů korun. Ředitel nemocnice Leoš Heger proto vyzval dopisem přednosty klinik k úsporám. Vedení nemocnice a klinik nyní hledají cesty k zlepšení hospodářských výsledků...


ČTK a České televizi to dnes řekl ekonomický náměstek ředitele fakultní nemocnice Jiří Ropek.

Heger ve svém dopise podřízeným uvedl, že v propadu jsou více než tři čtvrtiny klinických pracovišť nemocnice. „Léčíme příliš rozsáhle, nad rámec naplánovaného rozsahu a spektra zdravotní péče. Pracujeme také s vysokou mzdovou úrovní,“ napsal Heger.

Podle Ropka bude nemocnice hledat úspory, chce také jednat s pojišťovnami o navýšení paušálů na platby za léčbu u některých typů onemocnění. „Příčiny nejsou v tom, že by nám pojišťovny špatně platily, ale v tom, že poskytujeme náročnou a nákladnou péči v rozsahu, který vzniká nabalováním z toho, co jsme poskytli v minulých letech,“ řekl Ropek s tím, že stále přibývá pacientů náročných na specializované léky a zázemí.

I přes současný pokles v hospodaření je podle Ropka možné, že nemocnice skončí rok s vyrovnaným rozpočtem. „Samozřejmě je čas to zvrátit, ještě máme možnosti co s tím udělat a není to zdaleka ztraceno,“ řekl Ropek. Ten připustil, že nemocnice například může uspořit za laboratorní vyšetření pacientů v případech, kdy to nebude medicínsky nezbytné. „Pacient, který může mít stejně kvalitní péči poskytnutou jinde, může být objednán na jiné pracoviště,“ dodal Ropek.

Heger, který je nyní na dovolené, již vloni oznámil, že ve vedení zdravotnického zařízení končí. Ministerstvo vypsalo 6. května konkurz, nový ředitel dosud jmenován nebyl.

Královéhradecká nemocnice v předchozích letech hospodařila s tržbami zhruba 4,25 miliardy korun, letos očekává roční tržby 4,8 miliardy korun. V předchozích letech nemocnice hospodařila s vyrovnaným rozpočtem. Platy v nemocnici patří k nejvyšším mezi fakultními nemocnicemi. Například nyní průměrná mzda v nemocnici přesahuje 28.472 korun, celkem nemocnice zaměstnává na 4000 lidí.

Fakultní nemocnice v Hradci Králové patří k největším zdravotnickým zařízením ve východních Čechách. Na 23 klinikách s více než 1500 lůžky je ročně hospitalizováno přes 40.000 pacientů, z nichž zhruba 40 procent je operováno. Ambulantně je ošetřeno okolo půl milionu pacientů. Nemocnice v posledních zhruba 15 letech investovala do výstavby nových pavilonů více než tři miliardy korun, například letos v lednu otevřela novou budovu psychiatrické kliniky za 185 milionů korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?