Fakultní nemocnice míří do evropské špičky

15. 9. 2009 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Ostravská fakultní nemocnice kvalitním přístrojovým vybavením a lékařskou péčí snese srovnání se špičkovými zdravotnickými zařízeními nejen v České republice, ale i v Evropě. Svědčí o tom nákup dalších moderních přístrojů, které nemají ve střední Evropě obdobu. Jde například o špičkový robotický ozařovač Cyberknife za 180 miliónů korun, který bude sloužit k léčení onkologických pacientů...


Svědčí o tom nákup dalších moderních přístrojů, jako je speciální robotický ozařovač Cyberknife za 180 miliónů korun

Ostravská fakultní nemocnice kvalitním přístrojovým vybavením a lékařskou péčí snese srovnání se špičkovými zdravotnickými zařízeními nejen v České republice, ale i v Evropě. Svědčí o tom nákup dalších moderních přístrojů, které nemají ve střední Evropě obdobu. Jde například o špičkový robotický ozařovač Cyberknife za 180 miliónů korun, který bude sloužit k léčení onkologických pacientů.

Nemocnice rovněž připravuje modernizaci traumatologického centra, které se tím dostane v Česku na samotnou špičku.

„Ostravská fakultní nemocnice snese srovnání s nejlepšími nemocnicemi nejen v Česku, ale i v Evropě,“ konstatoval po návštěvě nemocnice náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. Podle něho ostravské zdravotnické zařízení zažívá v současné době investiční boom.

Jenom pro letošní rok jsou připraveny investice za 1,2 miliardy korun. Například nové přístroje pro traumatologické centrum budou stát 94 miliónů korun. Modernizace má přispět k ještě lepšímu zvládání nejzávažnějších případů. Nemocnice například nakoupí nový CT přístroj, skiagraf s přímou digitalizací, který umožní rychlejší zpracování snímků a okamžitý přenos k ošetřujícími lékaři. Počítá i s pořízením RTG přístroje s C-ramenem, který umožňuje snadné ovládání a snímkování pacienta přímo na operačním sále bez nutnosti měnit jeho polohu.

Zakoupením přístroje Cyberknife na onkologickou kliniku vznikne v Ostravě první špičkové pracoviště tohoto druhu ve střední a východní Evropě. „Dá se zjednodušeně říct, že jde prakticky o gama nůž, který ale umožní ozařovat s extrémně velkou přesností místa na celém těle,“ přiblížil přednosta onkologické kliniky David Felt.

Nemocnice už má například supermoderní CT přístroj, který je nejrychlejší ve střední Evropě.

Podle ředitele Svatopluka Němečka patří ostravská fakultní nemocnice k nejstabilnějším zařízením v republice. Za první pololetí vykázala zisk 133 miliónů korun, přitom před třemi roky ještě byla zadlužená v desítkách miliónů korun. „V současné době je nemocnice seriózní subjekt, který je soběstačný, proto se může rozvíjet,“ podotkl náměstek ministryně zdravotnictví. Hlavně díky ekonomické stabilitě může nemocnice udržovat velice kvalitní zdravotnický personál. Průměrný plat lékaře by měl letos dosáhnout 58 tisíc korun a zdravotní sestry 27 500 korun.

Radim Kijonka, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?