Fakultní nemocnice: Odrazíme se ode dna

25. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za krizový označil loňský rok pro olomouckou fakultní nemocnici její ředitel Jaroslav Vomáčka. Hospodaření nemocnice se za první rok jeho působení ve funkci propadlo o téměř 206 milionů korun. Přitom, když nový management nemocnici před rokem přebíral, činil schodek přibližně 70 milionů...


Olomouc -

„Jde o špatný vliv z minulých let, stejně jako o celkový stav financování zdravotnictví,“ uvedl ekonomický náměstek FNO Antonín Michal. Podle něj musela nemocnice odvést zpět zdravotním pojišťovnám 272 milionů korun.

„Jednalo se o přeplatky na zálohách,“ potvrdil ředitel Vomáčka a ujistil, že hospodářský výsledek neměl dopad na kvalitu a objem zdravotní péče. Přestože ztráta bude dále figurovat v účetnictví, letošek má být pro FNO rokem stabilizace.

„Pro hospodaření nemocnice je mnohem důležitější aktuální finanční situace

(cashflow) než hospodářský výsledek,“ sdělila Ilona Slámová z ministerstva zdravotnictví. Podle ní činily odpisy, které nejsou běžným finančním výdajem, 188 milionů korun. „Odečtemeli je od ztráty, je záporné saldo jen osmnáct milionů, což z finančního hlediska není tak tragické,“ dodala Slámová.

FNO s 48 klinikami a odbornými pracovištizaměstnává více než tři tisíce lidí.Počet lůžek dosahuje takřka 1500.

Vedení FNO přechází podle Vomáčky letos na tzv. strategické řízení, které má v budoucnu více předvídat.

„Nelze jen řešit problémy poté, až vzniknou,“ řekl Vomáčka. Nemocnice by letos měla hospodařit s vyrovnaným rozpočtem ve výši téměř 2,5 miliardy korun. „Měli bychom se odrazit ode dna a naším cílem je vyrovnané hospodaření,“ sdělil šéf FNO.

Vzhledem k tomu, že v největším zdravotnickém zařízení v kraji končí dostavba chirurgické kliniky, výdaje i příjmy by měly být letos o 70 milionů nižší než vloni. Nemocnice chce i nadále spořit. „Tlak na snižování nákladů neskončí nikdy, v ekonomické krizi je celé zdravotnictví,“ podotkl Vomáčka.

Pavel Konečný, Olomoucký den

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?