Fakultní nemocnice Olomouc loni hospodařila se ziskem 41,8 mil.

2. 3. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice v Olomouci loni hospodařila s přebytkem zhruba 41,8 milionu korun. Zisku největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji dosahuje každoročně od roku 2008, za rok 2010 činil přebytek zhruba 140 milionů korun.


Zisk z loňského roku nemocnice stejně jako v minulosti věnuje na snížení kumulované ztráty z předchozích let, kterou se za poslední čtyři roky podařilo snížit z více než 400 milionů korun zhruba na čtvrtinu, řekl ČTK mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

„Jsme ekonomicky zdravou nemocnicí, která je silným partnerem pro plátce zdravotnické péče i pro naše dodavatele. Za poslední tři roky se výrazně snížil objem našich závazků a stabilizovaly se finanční toky,“ uvedl nový ředitel nemocnice Roman Havlík, který se dnes ujal funkce.

Podle něj se nemocnici také daří investovat do modernizace vybavení. Loni z vlastních zdrojů investovala kolem 400 milionů korun, letos počítá s částkou 423 milionů korun z vlastního rozpočtu. Největší investiční akcí loňského roku bylo vybudování nových operačních sálů včetně pooperačního oddělení na dětské klinice. Stavební úpravy a vybavení sálů přišlo na 111 milionů korun, z toho 66 milionů dala nemocnice z vlastních zdrojů. Letos hodlá nemocnice například zahájit výstavbu nové lékárny za zhruba 100 milionů korun.

Rozpočet nemocnice pro letošní rok dosahuje 4,34 miliardy korun. „Je koncipovaný jako vyrovnaný s mírným ziskem,“ uvedl Havrlant.

Kumulovaná ztráta z minulých let nyní činí 123 milionů korun, v roce 2007 to bylo 417 milionů korun.

Stabilizovat ekonomiku nemocnice se podařilo bývalému řediteli Radomíru Maráčkovi, který ve funkci skončil ve středu. V souvislosti s výkonem své funkce totiž čelí obžalobě ze tří trestných činů. I vedení ministerstva zdravotnictví potvrdilo, že za Maráčka se olomoucká fakultní nemocnice stala jednou z nejlépe hospodařících v zemi.

Fakultní nemocnice má 1292 lůžek a 3100 zaměstnanců. Ročně ambulantně ošetří 776.000 pacientů, 47.000 lidí ročně hospitalizuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?