Fakultní nemocnice Olomouc zvýší mzdy všech zaměstnanců

6. 1. 2012 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice v Olomouci navýší od února všem svým zaměstnancům tarifní část platu o 6,25 procenta. Podle mluvčího nemocnice Egona Havrlanta tuto výši stanovilo ministerstvo zdravotnictví, jež je zřizovatelem zdravotnického zařízení. Mzdy se zvednou i sestrám a nezdravotnickým zaměstnancům.


Současně ale bude pokračovat restrukturalizace nemocnice, což bude znamenat mimo jiné i snižování stavu pracovníků. Odbory zatím nechtějí stanovisko vedení komentovat, další jednání je čeká v pátek, řekl ČTK předseda LOK FN Petr Šafránek.

„Trvali jsme na tom, aby se navýšení netýkalo jen lékařů, ale i sester a také nezdravotnických zaměstnanců, na které se v minulosti při navyšování mezd ve státních nemocnicích zapomínalo,“ uvedl Havrlant. Růst mezd představuje pro rozpočet nemocnice zatížení zhruba 70 milionů korun ročně, peníze musí nemocnice ušetřit restrukturalizací a efektivnějším plánováním péče.

Nemocnice se tak zřejmě nevyhne ani snížení počtu zaměstnanců. „O konkrétní podobě úsporných opatření vedení zdravotnického zařízení v těchto dnech intenzivně jedná,“ sdělil zástupce ředitele FN Roman Havlík. Podle Havrlanta to nutně nemusí znamenat propouštění zaměstnanců, ale třeba snižování úvazků, projeví se i odchody do důchodů.

Šéf LOK Petr Šafránek se ke stanovisku vedení nemocnice dnes nechtěl příliš vyjadřovat. Čeká ještě na další jednání, uskuteční se v pátek. Dosud ale odboráři trvali na dodržení memoranda, v němž loni ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) slíbil navýšení mezd o deset procent. Ministr odkazuje na to, že datum 1. ledna není v memorandu uvedeno, jen rok 2012. V nemocnicích by další zvýšení až na deset procent mohlo podle něj být v pololetí.

Olomoucká fakultní nemocnice ročně na mzdy vynaloží zhruba 1,7 miliardy korun. Za loňský rok očekává největší zdravotnické zařízení v kraji přebytek hospodaření v řádu desítek milionů korun. S přebytkem hospodařila nemocnice i v minulých letech. Například v roce 2010 hospodaření skončilo ziskem 140,3 milionu korun, což bylo výrazně více než v roce předchozím.

Fakultní nemocnice Olomouc je šestou největší nemocnicí v zemi. Má 50 klinik, ústavů a oddělení, 1200 lůžek a 3300 zaměstnanců. Ročně hospitalizuje téměř 50.000 nemocných.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?