Fakultní nemocnice Ostrava má nový mamograf za devět milionů Kč.

1. 10. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústav radiodiagnostiky Fakultní nemocnice Ostrava má k dispozici nový mamograf pro vyšetření prsu. Přístroj za zhruba devět milionů korun umožní lékařům mnohem přesnější diagnostiku. Navíc díky němu budou moci zvýšit počet vyšetření.


Zatímco dosud bylo pracoviště schopno denně vyšetřit přibližně 50 pacientek, s rychleji pracujícím mamografem jich bude moci být 70 až 80, řekl ČTK mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Podle ředitele nemocnice Davida Feltla je hlavní předností přístroje speciální 3D technologie. „Díky ní mohou být zobrazeny například i tumory, které byly dříve při tradiční mamografii skryty kvůli tkaním nacházejícím se nad nimi,“ řekl Feltl.

Fakultní nemocnice je podle lékařky Ústavu radiodiagnostiky Markéty Pernicové teprve druhým pracovištěm v zemi, které má přístroj s touto technologií k dispozici. „Obrovsky se urychlil i proces zpracování snímků. Snímky máme k dispozici do dvou tří sekund. A zatímco dříve od snímkování pacientky do okamžiku, kdy se snímek dostal na popisovnu k lékaři, uplynulo přibližně čtvrt hodiny, dnes je to minuta,“ uvedla Pernicová.

Podle ní je mamograf navíc vybaven i systémem, který při vyšetření umožňuje u každé ženy individuálně nastavit míru stlačení prsu podle typu a tvaru její prsní tkáně.

„Kromě toho je individuálně podle typu prsu nastavena i dávka záření. Ta je na nejnižší možné úrovni, která ještě umožňuje zachovat vysokou kvalitu zobrazení. Nejpodstatnější je však špičkové zpracování obrazu a kvalitní zobrazování i vyhodnocování snímků, které umožňuje přesnější a spolehlivější diagnostiku,“ řekla Pernicová.

Ústav radiodiagnostiky se problematice onemocnění prsu žen i mužů věnuje bezmála 30 let. Mamografický screening je tam prováděn od roku 2008, od té doby bylo vyšetřeno zhruba 40.000 pacientek. Diagnostikováno bylo přes 200 karcinomů prsu, většina z nich přitom v raném stádiu, kdy je šance na vyléčení vysoká.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?