Fakultní nemocnice v Brně omezí díky digitalizaci papírování

5. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Současný nejmodernější obrazový archivační a komunikační systém zavedla ve svých zařízeních Fakultní nemocnice Brno. Ředitel nemocnice Jan Burian řekl, že snahou nemocnice je převést všechny informace, s nimž se v zařízení pracuje, do digitální podoby...


BRNO - Časem by tak mohla vymizet většina papírování a například i rentgenových snímků. Nemocnice tak zvýší efektivitu a ušetří i náklady, uvedl Burian.

Základem systému je převedení rentgenových snímků do digitálního formátu. Burian připomněl, že jde o snímky z celkem asi 400 tisíc radiologických vyšetření, která nemocnice za rok provede.

Obrazové dokumenty jsou propojeny s informačním systémem nemocnice, takže například lékaři mají okamžitý přístup ke všem archivovaným snímkům a údajům o pacientech. Navíc systém umožní podstatně snádněji konzultovat snímky nejen v rámci FN Brno, alei v dalších klinikách v Česku a ve světě.

Nemocnice začala archivační a komunikační systém zavádět od roku 2001 a zatím do něj vložila kolem 44 milionů korun. Práce na něm však budou pokračovat ještě asi do roku 2007 a přijdou na další desítky milionů korun.

Fakultní nemocnice Brno, která vznikla 1. ledna 1998, tvoří tři části, a to zařízení pro dospělé v Bohunicích, Dětská nemocnice a porodnice na Obilním trhu. Nyní má nemocnice celkem 2191 lůžek a zaměstnává přes 4500 lidí. Loni se ve FN Brno

odléčilo na lůžkách 76.912 pacientů, zdravotníci provedli 923.143 ambulantních vyšetření, 50.317 operací a narodilo se zde 5284 dětí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?