Fakultním nemocnicím má přidat resort školství

2. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Neznám důvod, proč by tyto peníze měly být odebrány z rozhodování vysokých škol a změnit se v přímé účelové dotace ze strany ministerstva školství. Myslím, že by to bylo zbytečné omezování autonomie vysokých škol," reagovala včera ministryně školství Petra Buzková...


Součková chce platit ze zvláštního fondu drahé operace, například transplantace jater u dětí by se už neměly provádět v zahraničí.

Nová šéfka zdravotnictví hledá cesty, jak přidat finance specializovaným nemocničním zařízením.

Praha - Více peněz než dosud slíbila včera fakultním nemocnicím ministryně Marie Součková. Finance mají připlynout z rozpočtu ministerstva školství, protože právě fakultní nemocnice jsou základnou pro výuku lékařů, vědu a výzkum.

„Přemýšlíme, jak získat další finanční zdroje na zkvalitnění výuky,“ prohlásila Součková po včerejším jednání s řediteli fakultních nemocnic. „Věru nevím, proč by vzdělávání a věda měly být hrazeny z veřejného zdravotního pojištění,“ dodal její náměstek Antonín Hlaváček.

Získat peníze navíc od ministerstva školství nebude však zřejmě vůbec jednoduché. V návrhu rozpočtu této kapitoly na příští rok se s ničím takovým nepočítá.

V současnosti dostávají fakultní nemocnice peníze na finanční ohodnocení vysokoškolských pedagogů, kteří v nich pracují, z rozpočtu jednotlivých univerzit. „Neznám důvod, proč by tyto peníze měly být odebrány z rozhodování vysokých škol a změnit se v přímé účelové dotace ze strany ministerstva školství. Myslím, že by to bylo zbytečné omezování autonomie vysokých škol,“ reagovala včera ministryně školství Petra Buzková na představy své kolegyně. Nicméně je připravena se Součkovou jednat a chce jí vyjít vstříc.

Fakultní nemocnice se shodují, že by měly dostávat na platbách zhruba o třicet procent více než ostatní nemocnice.

„Vedení ministerstva to zásadně neodmítlo. Do září máme připravit návrh, jak si to představujeme,“ říká Jan Burian, předseda asociace sdružující tyto nemocnice. Ty jako celek hospodaří podle Hlaváčka vyrovnaně. V 1. pololetí se jejich celkové náklady pohybovaly kolem 17 miliard, stejně jako celkové výnosy. Propad činil 31 miliónů.

Změnit se má také právní forma fakultních nemocnic, pravděpodobně se přejmenují na univerzitní. Měla by zůstat zachována jejich veřejnoprávní funkce.

Další peníze by měla fakultní nemocniční zařízení získat z chystaného fondu vývojové medicíny, a to na náročné operace.

„Dosud musíme některé z nich hradit v zahraničí. Naším cílem je, aby se po vyškolení lékařů v zahraničí prováděly v Česku. Třeba v případě transplantace jater u dětí jsme se až dosud obraceli na lékaře v Hamburku. Nyní se s těmito operacemi začne v Česku,“ vysvětlila Součková.

Nejdřív je budou dělat v Institutu klinické a experimentální medicíny a později v Motole.

Ministryně ustaví dvě komise pro Čechy a Moravu, v nichž se ředitelé nemocnic se zástupci ministerstva a měst dohodnou na optimálních počtech lůžek a rozdělení specializované péče. Podle toho pak bude resort směřovat do nemocnic investice ze státního rozpočtu.

Komise by se měly také dohodnout na pořadí, jak se budou nemocnice podle naléhavosti vybavovat moderními přístroji.

„Víme například, že v nemocnici v Českých Budějovicích a Na Bulovce chybí lineární urychlovač,“ uvedla Součková s tím, že ještě letos dá z rezervy svého ministerstva až pět miliónů korun na nákup přístroje na ozařování rakovinných nádorů pro plzeňskou nemocnici.

Fakultních nemocnic je deset:

Všeobecná fakultní nemocnice (Praha)

Fakultní Thomayerova nemocnice (Praha)

FN Motol (Praha)

FN Na Bulovce (Praha)

FN Královské Vinohrady (Praha)

FN Plzeň

FN Hradec Králové

FN Brno

FN U sv. Anny (Brno)

FN Ostrava

Pramen: HN

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 2.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?