Farmaceutická firma testuje nový lék proti kouření

19. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nadějí pro kuřáky, kteří se chtějí zbavit svého zlozvyku, by se v budoucnu mohl stát nový přípravek. Jeho účinnost je nyní ve fázi testů. V klíčové zkoušce, které se zúčastnilo několik set kuřáků, se polovina z nich zbavila svého zlozvyku...


během sedmi týdnů.

Výsledky povzbudily firmu Pfizer, aby lék postoupila k širšímu klinickému testování. Rovněž nežádoucí účinky přípravku jsou podle sdělení farmaceutické společnosti na velmi nízké úrovni.

„Během zkoušek se vareniclin prokázal jako vysoce bezpečný přípravek,“ uvedla mluvčí Pfizeru pro WSJ, aniž by sdělila bližší podrobnosti.

Výrobce nicméně upozornil, že na výsledky širších klinických studií se bude ještě nějakou dobu čekat a úspěch není zdaleka zaručen.

„Přesto k dnešnímu dni vypadá vše velmi nadějně,“ konstatoval viceprezident divize výzkumu firmy Pfizer Joseph Feczko. „Věříme, že vareniclin splní naše klinická očekávání.“

Potenciální trh pro tento lék je v každém případě obrovský, podle odhadů dosahuje jeho hodnota více než jedné miliardy dolarů ročně. Ve světě kouří asi jedna miliarda lidí, přičemž víc než dvě třetiny z nich by se svého zlozvyku rády zbavily.


Současnou léčbu formou nikotinových žvýkaček nebo náplastí ale vedení firmy nepovažuje za optimální. „Je to jako, když dáte alkoholikovi napít,“ tvrdí vedoucí výzkumník projektu vareniclin Steve Sands.

Vareniclin má blokovat konkrétní receptor v mozku tak, že kuřák má pocit dostatečného množství nikotinu, ačkoli ho lék vůbec neobsahuje. Během zkoušek brali pacienti tento lék jednou nebo dvakrát denně. Soudí se, že celková doba léčby se bude pohybovat v rozmezí od sedmi do dvanácti týdnů.

Firma Pfizer očekává v letošním i příštím roce nárůst zisku o 16 procent. Tržby by se měly v příštím roce zvýšit z loňských 45 miliard dolarů na 54 miliard dolarů.

Výsledky podpoří růst prodejů klíčových léků, zavádění novinek na trh a úspory plynoucí z akvizice společnosti Pharmacia, uvedl při prezentaci vareniclinu farmaceutický výrobce.

Hospodářské noviny, 19.06.2003, Sabina Kunešová

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?