Farmaceutické firmy vítají dohodu o levných lécích pro chudé země

4. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
České farmaceutické společnosti vítají rozhodnutí Světové obchodní organizace uvolnit pravidla prodeje levnějších léků do rozvojových zemí. Obavy některých firem o výši zisku jsou podle ředitele MAFS Pavola Mazana zbytečné...


PRAHA - České farmaceutické společnosti vítají rozhodnutí Světové obchodní organizace uvolnit pravidla prodeje levnějších léků do rozvojových zemí. Jde především o léky proti AIDS, malárii nebo tuberkulóze. Obavy některých farmaceutických firem o výši zisku jsou podle ředitele Mezinárodní asociace farmaceutických společností Pavola Mazana zbytečné.

Podmínky, za nichž budou moci chudé země světa dovážet ze zahraničí levnější kopie patentem chráněných léků, pamatovaly především na principy ochrany práv duševního vlastnictví. Právě to je podle Mazana důležité.

„Léky, které takto chudé země získají, budou moci být použity v rámci zdravotních programů, a ne ke komerčním účelům,“ vysvětlil Mazan.

Podmínka nekomerčního využití léků bude mít vliv i na vývoj a výzkum nových léků. Vývoj nového léku stojí více než 800 milionů dolarů (asi 24 miliard korun). „To je suma, kterou ročně zdravotní pojišťovny v ČR vynaloží na nákup léků,“ dodal Mazan.

Spojené státy se obávaly, že s uvolněním výroby levných kopií patentem chráněných léčiv ztratí farmaceutické firmy zisky, a tudíž i motivaci k hledání a testování nových léků.

Podle Mazana není pravděpodobné, že by dohody přijaté WTO měly vliv na ceny nebo dostupnost léčiv v Česku, protože uvedené dohody byly sjednány pro rozvojové země.


Z dohody WTO o levných lécích získá nejvíc Indie

Také prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba považuje obavy některých farmaceutických firem o výši zisku za malicherné.

„Trh podle mého názoru není ohrožen - nejchudší země si stejně drahé léky nemohou dovolit nakupovat. Jako potřebné tedy jen vnímám zajištění ochrany před padělky léčiv a precizní kontrolu distribuce cenově zvýhodněných léčiv. Nemohou putovat jinam než do místa určení,“ sdělil Chudoba.

Rada WTO, která se zabývá otázkami intelektuálního vlastnictví, přijala už v prosinci zásadu, jež by rozvojovým zemím umožnila ignorovat některá patentová pravidla a dovážet levnější kopie léků od „neznačkových“ výrobců. Aby uspokojila obavy USA a amerického farmaceutického výzkumného průmyslu, doplnila nyní WTO dokument o nový soubor podmínek upravujících možnosti využití této nabídky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?