Farmaceutické firmy začínají nabírat síly

30. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Koncerny se dokázaly vyrovnat s tím, že loni skončila platnost mnoha patentů a nabízejí na trh nové léky. Dva roky po stále se snižujícím růstu zisků a obratů farmaceutický průmysl opět oživuje...


Tento trend dokazuje vesměs pozitivní bilance firem za první pololetí letošního roku. Většina velkých koncernů tak ve druhém čtvrtletí překonala očekávání trhu.

Nejnovějším důkazem jsou i včerejší výsledky francouzského koncernu Aventis. Jeho čistý zisk se v divizi farmacie v druhém čtvrtletí letošního roku zvýšil o 19 procent na téměř 603 miliónů eur.

Obrat sice klesl o šest procent na 4,2 miliardy eur, očištěn o kursové vlivy ale naopak o 6,9 procenta stoupl. To je dvakrát více než v prvním čtvrtletí.

Za celý rok šéf Aventisu Igor Landau i nadále očekává silný nárůst obratu a dvakrát tak silné zlepšení výsledků. Značný nárůst obratu měla firma v USA a sice o 14,3 procenta na 1,603 miliardy eur.

Ve Francii naopak obrat klesl o 4,2 procenta na 513 miliónů eur. Za oceánem tak získává již 38 procent svého obratu.

USA: Klíčový trh

Americký trh je pro farmaceutické koncerny klíčový, protože zde dosahují silného růstu a oproti Evropě mají mnohem větší možnost sami určovat ceny. Koncerny zde podle odhadů odborníků tvoří polovinu svých zisků a tři čtvrtiny obratu.

Do USA z důvodu významného trhu mnohé koncerny přesunuly i svá výzkumná oddělení. Motivem je ale i velký počet biotechnologických firem, které vyvíjejí nové léky.

Podobně jako u Aventisu se obrat ostatních firem zvýšil především v druhém čtvrtletí, příkladem může být Bristol-Myers, Abbott, Roche či Merck.

Mnoho velkých koncernů jako Glaxo Smithkline či Astra Zeneca sice zaznamenalo slabší růst či dokonce pokles obratů, částečně ale nakonec měly lepší výsledky, než se čekalo.

Relativně dobré výsledky nyní analytici očekávají také od firem jako

Schering - Plough či Altana, které je zveřejní až v příštích dnech.

Podle analytiků navíc na důležitém americkém trhu roste prodej předepisovaných léků. „Tento trend by se mohl držet i po zbytek roku,“ odhadují odborníci ze společnosti Goldman Sachs.


Nejnovější výsledky dokazují, že řada produktů z 90. let má mnohem větší tržní potenciál, než se zpočátku předpokládalo.

Růst ve farmaceutickém sektoru tak zatím klesá méně, než se čekalo. Mnozí významní výrobci se v minulém roce museli smířit s tím, že skončila platnost důležitých patentů. Zároveň se snížil počet nově připuštěných léků. Nejnovější výsledky ale dokazují, že mnoho produktů z 90. let má mnohem větší tržní potenciál, než se zpočátku předpokládalo.

Firmě Aventis například dvoumístný růst obratu nadále přináší lék proti trombóze Lovenox a přípravek na léčbu rakoviny Taxotere. I prodej medikamentu pro alergiky Allegra v prvním čtvrtletí rostl o devět procent, přestože v loňském roce skončil patent podobnému přípravku od konkurenční firmy Schering-Plough.

Další příklady pro obraty vysoko nad původními prognózami mohou být léky na snížení cholesterolu od společností Pfizer a Merck. Lepší se zdá být i obávaný „inovační deficit“ firem, a to poté, co americký úřad Food And Drug Administration, který schvaluje nové léky, od podzimu loňského roku urychlil svou činnost a udělil mnoho nových licencí.

„Několika firmám se od té doby podařilo silně vstoupit na trh,“ říká analytik společnosti Morgan Stanley Jami Rubin. Řada dalších léků, např. od firem Pfizer, Altana či Boehringer, je těsně před připuštěním. Lék na snížení cholesterolu od firmy Astra Zeneca - Crestor, má dostat licenci už počátkem srpna.

Farmaceutický koncern Aventis sice letos již v připuštění důležitých léků doufat nemůže, přesto chce ale žádat o povolení pro další tři novinky. Do budoucna zároveň doufá, že počátkem příštího roku dostane ve Spojených státech několikrát odložené povolení pro distribuci antibiotika Ketek, které se již v Evropě prodává.

Siegfried Hofmann, Hospodářské noviny, 30.07.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?