Farmaceutickým firmám nahrává růst prodeje léků

22. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože výsledky farmaceutických firem naznačují dobrý vývoj, zůstávají někteří analytici kritičtí. Podle nich firmy stále musí bojovat především s třemi problémy: končícími patenty, nedostatkem nových produktů a silnějším politickým tlakem...


Sezóna bilancování nyní dostihla i farmaceutické koncerny. První pohled na vesměs pozitivní výsledky včera předložily americký Merck a švýcarský Novartis. Koncem týdne mají výsledky zveřejnit také Schering-Plough, Wyeth, Eli Lilly, Bristol Myers a jednička na trhu Pfizer.

Americký farmaceutický koncern Merck, který je třetí největší na světě, za druhé čtvrtletí letošního roku vykázal nárůst zisku ze 1,75 miliardy dolarů v roce loňském na 1,87 miliardy dolarů. Tím se naplnila průměrná očekávání analytiků.

Obrat léků na předpis se zvýšil o sedm procent

Obrat meziročně stoupl o čtyři procenta ze 12,8 miliardy dolarů na 13,3 miliardy dolarů. Důvodem toho je především navýšení prodejů klíčových produktů koncernu, k nimž patří především prostředek na snížení cholesterolu Zocor, medikament proti osteoporóze Fosamax a přípravek pro pacienty trpící astmatem - Singulair.

O sedm procent na 5,52 miliardy dolarů se zvýšil i obrat léků na předpis.

Pozitivní dopad měl na bilanci koncernu také slabý dolar, který firmě zvýšil příjmy v zahraničí.

Merck zároveň posílil svůj výhled do budoucna, kdy pro letošek očekává růst ve výši 10,5 procenta. Podobně by na tom měly být i další firmy z branže. Důvodem je podle odborníků například zrychlený proces připouštění nových medikamentů v USA.

Pozitivně se na letošní rok dívá také švýcarský Novartis. Jak včera v Basileji uvedli zástupci firmy, měl by letos dále narůstat hlavně obrat firmy.

I čistý zisk společnost očekává vyšší než loni. V prvním pololetí letošního roku firma zatím svůj zisk mírně zvýšila o zhruba jedno procento na 2,38 miliardy dolarů.

Obrat stoupl o pětinu na 11,9 miliardy dolarů. Součástí toho je však i akvizice slovinského výrobce generik Lek.

Roche ve ztrátě

Na bilanci naopak negativně působí podíl v regionálním konkurentovi Roche, který v loňském roce dosáhl vysoké ztráty. Klíčová oblast firmy - farmacie v prvních šesti měsících dosáhla růstu obratu o 18 procent na 7,6 miliardy dolarů.

Obzvláště vysoké přírůstky měl koncern v USA a Japonsku. Silná plus zaznamenaly především léky na onkologickou terapii, stejně tak jako na onemocnění dýchacích cest.

Brzdy farmaceutického průmyslu

Přestože výsledky Mercku i Novartisu naznačují dobrý vývoj v sektoru, zůstávají někteří analytici kritičtí. Podle nich firmy stále musí bojovat především s třemi problémy: končícími patenty, nedostatkem nových produktů a silnějším politickým tlakem.

Například v USA se tak ministerstvo spravedlnosti přidalo k civilní žalobě proti dceřiné společnosti Mercku - Medco Health Solutions. Ta je ve Spojených státech vedoucím zprostředkovatelem státních příspěvků na léky.

Firma je obviněna z toho, že „agresívně“ stavěla svůj zisk nad zájmy pacientů. Bývalí zaměstnanci vypověděli, že nebyly kontrolovány recepty na léky, čímž vznikaly dodatečné náklady. Medco tyto výtky odmítá.

Hospodářské noviny, 22.07.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?