Farmafirmy školí své zástupce v jednání s lékaři, aby neupláceli

4. 10. 2013 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Firmy vyrábějící drahé patentové léky začaly školit své zástupce v jednání s lékaři. Chtějí prý zamezit neetickému uplácení zdravotníků lukrativní zahraniční cestou a drahými dary. Ročně řeší etická komise Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) několik případů neetického chování svých zástupců.


Lékaři by od proškolených zástupců měli mít data ke kvalifikované volbě léku. Projekt zaštítil ministr zdravotnictví Martin Holcát.

„Cílem projektu Certifikace farmaceutických reprezentantů je proškolit zástupce v oblasti farmakologie, farmaceutického práva a etiky tak, aby byli schopni zprostředkovat informace o lécích na nejvyšší možné úrovni,“ řekl ČTK výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček.

Podle ministra jde hlavně o problém ekonomický a etický. Jako dlouholetý náměstek Fakultní nemocnice Motol má s farmaceutickými zástupci hodně zkušeností. „Zjistili jsme, že lékaři předepisují nejvíc léky, které jim představil poslední farmaceutický reprezentant,“ řekl ČTK.

V Motole mají pozitivní list, což je seznam doporučených léků. Tím se podle Holcáta omezují „postranní úmysly a vlivy“ a naopak podpoří racionální léčba. Motolské kliniky musejí hlásit, když je má navštívit zástupce firmy, potřebují souhlas obchodního náměstka. Holcát vidí i pozitiva reprezentantů - lékaři se díky nim dozvídají o nových metodách. Nové léky ale bývají dražší, proto se jejich použití musí hlídat.

Dvořáček doplnil, že v ČR nejsou pro výkon profese farmaceutického zástupce žádné zákonné ani stavovské normy. Projekt AIFP je podle něj v ČR zcela ojedinělý, vychází ze zkušeností Švédska, kde školí farmaceutické zástupce už 15 let.

AIFP má etický kodex, který je podle Dvořáčka přísnější než česká legislativa. Zástupce smí poskytnout vzorek léku jen dva roky po uvedení na trh a smí dát jednomu lékaři nanejvýš čtyři vzorky. Zákon toto neupřesňuje, mluví jen o přiměřeném množství. AIFP zavádí od 1. ledna 2014 také kompletní zákaz darů pro lékaře. To vše musejí zástupci firem znát. Právě dnes složilo závěrečný test několik desítek účastníků kurzu.

„V originálním průmyslu máme asi 1250 reprezentantů, certifikací prošlo 650, vize je do konce roku mít všechny reprezentanty certifikované,“ uvedl Dvořáček. Kurz musejí absolvovat i všichni zástupci, kteří teprve do firem přijdou. AIFP nabídne projekt České asociaci farmaceutických firem, která sdružuje výrobce levnějších generických variant, i firmám, které v žádné asociaci nejsou. Poskytne ho i Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?