Fast foody uzpůsobují jídla zdravé výživě pod tlakem veřejnosti

10. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V řetězcích rychlého občerstvení se člověk může najíst i relativně zdravě, pokud si dá zeleninový salát a kousky masa se zeleninou v obilné placce. Podle předsedy Fóra zdravé výživy profesora Rudolfa Poledneho uzpůsobují nadnárodní řetězce nabídku jídel tak, aby byla přijatelná i z hlediska výživy...


Chovají se tak řetězce na celém světě kromě rozvojových zemí.

Řetězce rychlého občerstvení otevírají v ČR stále nové pobočky, boom souvisí v posledních letech zejména se stavbami obchodních center.

Poledne ČTK řekl, že jeden z nejmenovaných řetězců požádal už dříve Fórum zdravé výživy o posouzení nabídky svých jídel. Firma chtěla znát data o výživě české populace. Řekla, jaká jídla nabízí, co může změnit, a ptala se, čemu by odborníci na výživu dali přednost. „My jsme jim řekli, že by měli zavést saláty, a oni je zavedli,“ popsal Poledne. Zdůraznil, že Fórum pouze dalo firmě svůj názor, nešlo o spolupráci.

Pavel Suchánek ze stejného sdružení vidí problém v tom, že většina lidí nechodí do těchto zařízení kvůli salátu, ale kvůli jídlu, které je zpravidla hodně tučné. Poledne zdůraznil, že do těchto zařízení by člověk měl chodit jen výjimečně, ale že jídlo je tam zdravější, než jsou třeba přepálené klobásy z pouličních stánků.

Další členka Fóra Tamara Starnovská radí, aby člověk, který si dal ve fast foodu tučný pokrm, pak už celý den jedl jen zeleninu a ovoce, které doplní jogurtem či kouskem libového drůbežího masa. Pak lze podle Starnovské občasnou návštěvu těchto zařízení tolerovat.

Poledne má zkušenosti se stravováním v řetězcích z dob, kdy byl pracovně půl roku v Norsku. Setkával se jednou za dva týdny s krajany. V hospodě ale bylo jídlo špatné a drahé, a tak se cestou na setkání najedl ve fast foodu, kde si dal maso a velký salát.

„Jídlo z řetězce je taková jistota pro člověka v cizí zemi, kde neví, co může od tamních restaurací čekat,“ vysvětlil. Výhodou řetězců podle něj je to, že jídlo má stejnou chuť a kvalitu na celém světě.

Starnovská upozornila na to, že ve fast foodech jsou u jídel sice uváděny energetické hodnoty, ale platí pro stogramové porce. Běžné porce jsou větší - a tedy i energeticky bohatší. Nabídkou výhodných porcí jsou lidé jakoby nuceni jíst více - když si připlatí deset procent, dostanou o polovinu větší porci.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?