FDA zastavila léčbu genovou terapií

16. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř třicet léčebných pokusů založených na genové tepii muselo být včera pozastaveno, neboť lékaři zjistili, že již u druhého dítěte, které se tímto způsobem léčí, se rozvinula leukemie. FDA nemá důkazy, že by použitý postup...


Téměř třicet léčebných pokusů založených na genové tepii muselo být včera pozastaveno, neboť lékaři zjistili, že již u druhého dítěte, které se tímto způsobem léčí, se rozvinula leukemie. Informoval o tom internetový server Newscientist.com.

O prvním známém případu onemocnění leukemií u pacienta s těžkou kombinovanou imunitní deficiencí (X-SCID) léčeného genovou terapií informovala koncem září 2002 Americká společnost pro genovou terapii. Lékaři tenkrát pozastavili tři významné studie a americká Food and Drug Administration (FDA) na toto téma svolala mimořádné zasedání. Některé léčebné postupy ve Spojených státech však pokračovaly až do včerejšího dne, kdy FDA po zveřejnění druhého případu výskytu leukemie v souvislosti s genovou terapií zastavila všechny pokusy, které jako přenosný prvek geneticky upravených buněk zpět do těla pacienta používaly ten samý retrovirus, který byl použit u pacienta s leukemií.

FDA nemá důkazy, že by použitý postup genové terapie způsoboval propuknutí leukémie, ale tvrdí, že pozastavení léčby touto metodou v USA je „bezpečnostní optaření“. Do budoucna bude povolovat léčbu genovou terapiií pouze ve zcela zvláštních případech, kdy jakákoli jiná léčba již není možná.

Britská Komise pro genovou terapii oznámila, že nehodlá ve své zemi léčbu zastavit. Zdravotní stav pěti pacientů, kteří ji momentálně v Británii podstupují, byl znovu přehodnocen a lékaři žádný příznak leukemie neodhalili.

(mka), www.Zdravi.Euro.cz, 16.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?