Filipiová zažila první interpelaci, slyšela stížnost na náměstka

6. 2. 2009 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Svou první interpelaci zažila dnes ve sněmovně nová ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS). Musela vyslechnout stížnost na svého prvního náměstka Marka Šnajdra kvůli jeho výroku o výdajích důchodců. Zatím se k ní ale nevyjádřila. S kritikou přišla poslankyně ČSSD Lenka Mazuchová...


Filipiové předala dopis od osmasedmdesátileté důchodkyně. Žena si v něm stěžuje na zhrubnutí způsobů ministerstva zdravotnictví pod vedením předchozího ministra Tomáše Julínka (ODS) a žádá novou šéfku úřadu o sjednání pořádku. Pisatelku urazila hlavně náměstkova slova o výdajích důchodců.

Šnajdr se před časem zmínil o tom, že podle statistik senioři měsíčně utratí víc peněz za alkohol a cigarety než za zdravotnictví. Srovnával to s výdaji na poplatky. „Pan Šnajdr je mladý člověk a neměl by takto urážet generaci svých rodičů. Chtěla bych vás proto požádat, aby toto nehorázné prohlášení vysvětlil a omluvil se nám, slušným důchodcům,“ přečetla Mazuchová ministryni dopis od seniorky. List jí poté předala.

Filipiová uvedla, že náměstkovo vyjádření nezná, proto se k němu nemůže blíž vyjádřit. Podle ní slova mohla být i vytržena z kontextu. Dopisu se ale ministryně chce věnovat a pisatelce na něj odpoví.

„Nebudeme si jistě nalhávat, že někteří z důchodců nepijí, nekouří a nechovají se tak, jak řekl pan náměstek… Měla byste trošku to ministerstvo vylepšit a pana náměstka trošku umravnostnit,“ poradila ministryni poslankyně.

Podle údajů Českého statistického úřadu loni ve třetím čtvrtletí důchodcovská domácnost hospodařila s čistým příjmem 9834 korun a za potraviny, nápoje a veřejné stravování vydala měsíčně 2681 korun. Nákup průmyslového zboží ji stál 2068 korun. Do služeb putovalo 3649 korun. Platby a jiná vydání, do kterých spadají například i zdravotnické poplatky, si vyžádaly 937 korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?