Finance z EU podpoří vzdělání téměř 40 tisíc zdravotníků

28. 5. 2010 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví podpoří z peněz Evropské unie celoživotní vzdělávání nejméně 38.000 zdravotníků. Část financí připadne na projekty lékařů, další část na vzdělávání sester. Ministerstvo rovněž rozhodlo o dotaci ze státního rozpočtu na letošní rok na 697 rezidenčních míst pro lékaře po promoci a 812 rezidenčních míst pro sestry.


Z peněz EU podpoří ministerstvo dva programy. První je určen lékařům, zubařům a farmaceutům a zaměří se na vzdělávání profesní a manažerské. Druhý se stejným zaměřením bude pro sestry. Organizací pověřilo ministerstvo Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. Vzdělání se zaměří na obory a regiony, v nichž lékaři a sestry chybějí. „ Je to dobrá zpráva pro zdravotnickou obec i pacienty. Investice do vzdělání přispěje i ke zlepšení kvality zdravotní péče,“ vysvětlovala ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Příspěvek až do trojnásobku minimální mzdy

Dosud si vzdělání platili zdravotníci sami. Nově budou dostávat příspěvek až do trojnásobku minimální mzdy. Z peněz EU půjde příspěvek i školicím zařízením, školitelům a bude i na nákup pomůcek. „Celková výše přímé podpory je u obou projektů 242,5 milionu korun,“ shrnula náměstkyně Markéta Helerová s tím, že ministerstvo zároveň rozhodlo o rozdělení peněz na podporu rezidenčních míst. Celkem se počítá s půl miliardou korun ze státního rozpočtu. Mladí lékaři tak budou moci získávat atestaci za finančního přispění státu.

Pře pokračují

Specializační vzdělávání mladých lékařů po promoci přebere od července od státu sedm lékařských fakult. Česká lékařská komora s tím nesouhlasí, nabídla státu, že vše zajistí sama. Občanské sdružení Mladí lékaři chce, aby stipendium dostalo všech 5000 lékařů v přípravě. Podle ministerstva na to státní rozpočet nemá, dostanou je jen ti, kteří do přípravy nastupují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?