Finanční situaci nemocnice komplikují tržby od pojišťoven

6. 6. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Finanční situaci havlíčkobrodské nemocnice komplikují letos především nižší tržby od zdravotních pojišťoven v souvislosti s akcí Děkujeme, odcházíme.


Přitom loni se výsledek hospodaření pohyboval v plusových hodnotách. „Plánovaná ztráta na rok 2010 byla minus 22 milionů korun, konečný hospodářský výsledek za rok 2010 jsme ale nakonec vykázali v hodnotě plus 4,1 miliony korun,“ informuje mluvčí nemocnice Petra Černo. Pozitivní hospodářský výsledek podle nemocnice zajistily rozsáhlé úspory například v oblasti výdajů na zdravotnický materiál nebo léky.

Největší výdajovou položku představují osobní náklady. „Tyto náklady činí více než 52 procent výdajů, dále jsou to náklady za zdravotnický materiál, léky a energie. Úspory hledáme především v těchto třech vyjmenovaných oblastech,“ potvrzuje mluvčí Černo.

Ovšem letos se situace nemocnice komplikuje. Podle mluvčí Petry Černo to způsobují především snížené tržby od pojišťoven, které nekryjí nárůst mzdových nákladů v souvislosti s akcí Děkujeme, odcházíme.

V rámci této protestní akce zaměřené na navýšení mezd lékařům chtěly z nemocnice odejít asi tři čtvrtiny lékařů. Havlíčkobrodská nemocnice eviduje pravidelně i některé pohledávky za neuhrazení poskytnuté zdravotní péče.

„Pohledávky nemocnice jsou především za péči poskytnutou cizincům a dále jsou to neuhrazené regulační poplatky. Na regulačních poplatcích dlužili pacienti ke konci roku 2010 asi 335 tisíc korun,“ upřesňuje mluvčí Černo. Někteří dlužníci i přes upozornění svoje nedoplatky neuhradili.

„V současné době připravujeme předání dlužných regulačních poplatků k soudnímu vymáhání,“ konstatuje mluvčí. Za loňský rok zaznamenala havlíčkobrodská nemocnice i některé důležité investiční akce.

Opravy i přístroje

„Byl to například fakofragmentátor na oční oddělení, bodypletismograf na plicní oddělení,“ informuje mluvčí Černo. Došlo i na stavební úpravy na budově onkologie, kde velkou opravou prošla hlavně střecha.Oprava střechy na budově onkologie byla před zimními měsíci nutností a řešila havarijní stav. V zimě museli zdravotníci řešit problémy se zatékáním do objektu, vznik rampouchů, poškození fasády a podobně.

Společným jmenovatelem a příčinou těchto jevů spojených s ekonomickými škodami byla špatná kvalita střešní krytiny a následné zamrzání vody stékající ze střechy do okapů a okapových svodů.

Cena celé akce přesáhla částku 600 tisíc korun. Opravy čítaly demontáž stávajícího šindele a dodávku a montáž kompletní střešní krytiny opatřené povrchovou úpravou červené barvy.

„Zároveň byla součástí oprav kompletní dodávka vyhřívaných okapů na budově onkologie. V současnosti je v areálu vybaven vyhřívanými okapy pavilon interny, to jest základní část hlavní nemocniční budovy, budova rehabilitace a onkologie,“ upřesňuje Černo.

Samoregulační topné kabely slouží k vytvoření kompletního a spolehlivého systému určeného pro zajištění provozuschopnosti okapů. Jde o preventivní ochranu proti zamrzání. Investice jsou financovány především z dotací Kraje Vysočina.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?