Finančníci z Penty koupili síť 33 lékáren

2. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko-slovenská finanční skupina Penta chce investovat do zdravotnictví. Prvním krokem je nákup polovičního podílu ve společnosti Česká lékárna. Ta vlastní síť 33 lékáren, které fungují v areálech hypermarketů Kaufland. Penta jim navíc podle dohody půjčí přes sto miliónů korun...


Za několik desítek miliónů získala česko-slovenská investiční skupina Penta poloviční podíl ve společnosti Česká lékárna. Ta vlastní síť 33 lékáren, které fungují v areálech hypermarketů Kaufland. Penta jim navíc podle dohody půjčí přes sto miliónů korun.

Zbylých padesát procent akcií České lékárny si nadále ponechá Jaroslav Havrda, který zůstane zároveň předsedou představenstva a generálním ředitelem.

Penta není na trhu úplným nováčkem. Již před třemi lety s úspěchem prodala společnost Sanitas, jednoho z největších distributorů léčiv.

„Majitelé České lékárny hledali investora delší dobu. I z toho je patrné, že provozování lékáren není příliš výdělečná činnost,“ varuje ale prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Penta věří zdravotnictví, ostatní finančníci váhají

Penta je podle svého projektového manažera Milana Musila připravena ucházet se v případných výběrových řízeních také o nemocnice nebo polikliniky. „Na Slovensku jsme již kousek dále, pronájmy a prodeje některých nemocnic se již připravují a my se jich zúčastníme,“ uvádí Musil. Naproti tomu na Slovensku zákon zakazuje spojovat lékárny do sítí.

Ostatní oslovení investoři zatím neuvažují, že by se zaměřili na český trh zdravotnických zařízení. „J&T v tuto chvíli nezvažuje žádnou akvizici v oblasti zdravotnických služeb,“ potvrzuje například tiskový mluvčí slovenské investiční společnosti Petr Málek.

Výdaje na léky v ČR rokod roku rostou. Přestose ani Česká lékárnanejspíš nevyhnula finančnímproblémům. Proto jí Pentakromě koupě polovičníhopodílu poskytne úvěr.

Ani PPF, největší tuzemská finanční skupina, zatím podle svého mluvčího Ivana Lackoviče neuvažuje o investicích ve zdravotnictví. „Samozřejmě vyhledáváme nové možnosti. Bude-li oblast zdravotnictví poskytovat zajímavé investiční příležitosti, tak nelze vyloučit náš zájem. V současné době však o něčem takovém neuvažujeme,“ potvrzuje Lackovič.

Přes lékárny protéká stále více peněz

Dosavadním lídrem českého trhu jsou Lékárny Lloyds. Ty mají sto filiálek a podle svých internetových stránek dosahují ročních tržeb kolem dvou miliard korun.

Druhá v pořadí je se zhruba polovičním počtem lékáren Europharma.

Celkový počet prodejních míst dosahuje čísla 2430, což je oproti roku 1989 nárůst o 1500 míst.

V zahraničí je lékáren víc

Přesto je počet lékáren na jednoho obyvatele v Česku nižší než v zahraničí. Zatímco v Česku připadá na jednu lékárnu 4800 obyvatel, v Rakousku je to 3600, v Irsku tři tisíce a ve Francii dokonce pouze 2600.

Naproti tomu na Slovensku připadá na jedno místo pět tisíc obyvatel. Právo prodávat léky mají v Česku pouze autorizovaní prodejci, tedy lékárníci.

Výdaje na léky v Česku rok od roku rostou. Zatímco v roce 2002 bylo prodáno léků za zhruba 48 miliard, v minulém roce zaplatili lidé již více než 52,2 miliardy. Přesto se ani třetí největší síť lékáren, tedy Česká lékárna, nejspíš nevyhnula finančním problémům. Proto jí Penta kromě koupě polovičního podílu poskytne úvěr.

DÁLE ČTĚTE:
Získali jsme lékárny a chtělibychom i nemocnice

„Jsme rádi, že Česká lékárna získala významný potenciál růstu díky spojení s finančně silným partnerem,“ sdělil Dalibor Hlaváč, manažer Deloitte & Touche, která tendr na nákup polovičního podílu od prosince organizovala.

Michal Uryč-Gazda, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?