Firma Bayer odškodní poškozené v kauze Lipobay

20. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože německý farmaceutický koncern Bayer neustále trvá na své nevině, začíná vyjednávat s prvními žalobci v kauze Lipobay o finančním vyrovnání. Každému z nich je ochoten vyplatit 200.000 dolarů...


Podle právníků je farmaceutická společnost ochotna zaplatit na dvě stě tisíc dolarů každému z postižených pacientů

Praha - Přestože německý farmaceutický koncern Bayer neustále trvá na své nevině, začíná vyjednávat s prvními žalobci v případě Lipobay o finančním vyrovnání.

Firma musela loni v srpnu stáhnout z trhu lék proti cholesterolu Baycol/Lipobay, protože získala důkazy o vedlejších účincích tohoto přípravku. Nyní čelí zhruba 2000 žalobám pacientů, kteří lék užívali. Jen v USA je podle advokátů nyní v diskusi 104 případů. V deseti z nich již došlo k vyrovnání, dalších 94 má být oznámeno tento týden.

Podle chicagského advokáta Kennetha Molla je Bayer ochoten každému ze žalobců vyplatit 200 000 dolarů. Koncern tyto údaje nekomentoval. Firma přitom neustále tvrdí, že o nebezpečí vedlejších účinků Baycolu v kombinaci s dalšími léky varovala. Lékaři však podle ní toto upozornění přehlíželi a léky zároveň předepisovali. Koncern proto nevidí žádné vlastní zavinění. Žalobci nyní firmu viní z toho, že neučinila dostatek bezpečnostních testů na Baycol a že zatajila některé výsledky o vedlejších účincích medikamentu. Společnost tyto informace dementovala.

Podle jednoho z mluvčích firmy však ani současná vyrovnání nejsou přiznáním viny. K důvodům, proč však Bayer na toto řešení přistoupil, se vyjadřovat nechtěl.

Advokát Moll považuje současná vyrovnání za jistý test. Kolik však Bayer bude muset celkem vyplatit, je podle odborníků otázkou. „Rozhodující bude, do jaké míry nese vinu nedbalost Bayeru podle soudů,“ tvrdí v jedné studii investiční banka Credit Suisse First Boston (CSFB). Institut zároveň odhaduje, že by Bayer mohl vyplatit odškodné až ve výši 5 až 6 miliard eur.

(bb, HB), Hospodářské noviny, 20.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?