Firma Diag Human stáhla návrh na exekuci českého majetku v USA

30. 7. 2012 7:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost Diag Human, která chce od Česka miliardy kvůli údajně zmařenému obchodu s krevní plazmou, stáhla v USA návrh na exekuci českého majetku. ČTK to v pátek sdělilo tiskové oddělení ministerstva zdravotnictví. Podle ministerstva Diag neuspěl s návrhem exekuce a celé exekuční řízení v USA tím končí.


Firma uvedla, že stažení návrhu je vedeno jen snahou urychlit řízení, neboť jakýkoliv výrok evropského soudu o vykonatelnosti je podle amerického zákona i mezinárodního práva okamžitě a automaticky vykonavatelný i ve Spojených státech.

„Předpokládáme, že firma Diag Human vyhodnotila svoji právní pozici v USA jako špatnou s ohledem na velmi podrobné a kvalitně zpracované vyjádření ČR,“ uvedl první náměstek ministra Marek Ženíšek (TOP 09).

„Jasně se tím potvrzuje skutečnost, že strategie ČR je ve sporu naprosto správná,“ dodal s tím, že z pohledu ministerstva mohlo hrát roli také „špatné PR“ Diagu v USA, k němuž přispělo zatčení a uvalení vazby na předsedu představenstva firmy Michaela Balboi za finanční podvody v USA.

Sama společnost odpoledne vydala prohlášení, že „tradičně nepřesné výroky“ zástupců ministerstva vnímá s pobavením. „Všechny kroky Mezinárodního právního týmu Diag Human jsou proto nyní ve všech jurisdikcích, včetně Švýcarska a USA, vedeny snahou urychlit řízení. Právě a jedině s ohledem na mnohem rychlejší průběh řízení v evropských jurisdikcích byla stažena takzvaná žaloba o vykonatelnost rozhodčího nálezu v USA,“ stojí v textu, který ČTK poskytl právník společnosti Jan Kalvoda.

Podle vyjádření ředitele právního odboru ministerstva Davida Kotrise pro aktualně.cz si Diag „sečetl, že jejich právní pozice je slabší a nemá to cenu“. Spory mezi Diagem a ČR v dalších pěti zemích podle serveru pokračují. Rok sporů prý vyšel ministerstvo na 15 milionů korun.

Deník Insider na konci června upozornil na to, že podnikatel Josef Šťáva, který společnost založil, se podle dokumentů aktivně angažoval v Diagu dlouho po tom, co se údajně všech vazeb na ni zbavil. Šťáva oznámil před více než rokem, že s firmou už nemá nic společného. V dokumentech z obchodního rejstříku v Lichtenštejnsku, kde společnost oficiálně sídlí, se uvádí, že Šťáva je šéfem správní rady Diagu.

Diag si nárokuje mnohamiliardové odškodnění. Rozhodci mu v roce 2008 přiznali náhradu škody 8,9 miliardy korun. Podle ministerstva zdravotnictví i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových ale arbitráž stále pokračuje.

Diag v dnešním prohlášení upozornil, že ministerstvo už řadu měsíců opomíná informovat vládu i veřejnost například o tom, že švýcarské a lucemburské banky zmrazily již více než dvacet miliard korun zahraničních vkladů ČR, případně vkladů, na které český stát vznáší nárok.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?