Firma Glaxo čelí obvinění z předražování léků

4. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocných AIDS přibývá a ceny za léky jsou přemrštěné. Tvrdí to americká zdravotnická nadace AHF, která proto podala žalobu na farmaceutickou společnost GlaxoSmithKline...


Londýn - Americká pobočka farmaceutické společnosti GlaxoSmithKline PLC zneužívá cenový monopol na léky proti AIDS a některé její patenty na tyto medikamenty jsou neplatné. Americká zdravotnická nadace AHF (AIDS Healthcare Foundation), zažalovala firmu u soudu.

V návrhu žaloby stojí, že ceny za nejužívanější léky proti AIDS, Ziagen, Epivir, AZT a Retrovir, „neuvěřitelným způsobem překračují náklady na licenci, výrobu a distribuci“. „Tyto ceny,“ stojí dále v žalobě, „neumožňují adekvátní léčení epidemie AIDS v USA.“

Mluvčí firmy Glaxo k tomu uvedl: „Věříme, že na všechny naše produkty máme platné patenty.“

Kauza, kterou dostal na stůl kalifornský soud, je nejnovějším útokem vedeným aktivisty proti AIDS vůči cenové politice velkých farmaceutických firem. Žaloba přišla pár dnů před zahájením 14. mezinárodní konference o AIDS ve španělské Barceloně, která začíná tuto neděli.

Firma Glaxo vyhověla před časem spolu s dalšími velkými výrobci mezinárodnímu tlaku a výrazně snížila ceny léků proti AIDS určených pro nejchudší země světa. Aktivisté proti AIDS ale nyní mnohem agresivněji prosazují, aby stejná cenová politika platila i v USA.

AHF je největší nevládní zdravotnickou organizací, která se stará o pacienty s onemocněním HIV/AIDS. Zřizuje zdravotnická zařízení a zásobuje lékárny na území USA, Ugandy a Jihoafrické republiky.

Glaxo je jedním z největších výrobců léčiv proti AIDS. Tato britská společnost se zhruba 40 procenty na trhu, uvádí, že prodeje jejích léků proti AIDS se zvýšily o čtrnáct procent na 1,15 miliardy liber. Aktivisté jdou speciálně proti této firmě, protože ceny jejích léků jsou v některých rozvojových zemích dvakrát vyšší, než za jaké je nabízí konkurenční společnosti Merck&Co. a Bristol Myers-Squibb&Co. Glaxo se už před časem bránila tím, že z těchto prodejů nijak neprofituje a že ceny odrážejí výrobní náklady.

Součástí žaloby je i náhrada škod ve výši 66 miliónů dolarů, kterou AHF od firmy Glaxo požaduje. Je trojnásobkem ceny, kterou nadace zaplatila za poslední čtyři roky za léky. Představitelé AHF uvedli, že se před nedávnem pokoušeli přesvědčit firmu Glaxo, aby v USA ceny těchto medikamentů snížila, ale jednání nepřinesla žádný výsledek. Nadace zároveň požádala farmaceutickou společnost, aby financovala program, v jehož rámci by se léky do Ugandy a Jihoafrické republiky distribuovaly zdarma, ale Glaxo to odmítla.

AHF chce získat patenty a určovat cenovou politiku u nejrozšířenějších léků proti AIDS, které Glaxo vyrábí: AZT, Epiviru a Ziagenu. V případě AZT žaloba zmiňuje, že patent, který má Glaxo, by měl být neplatný, protože lék je příliš „samozřejmý“. Nadace AHF současně uvádí, že všechny tři léky byly vyvinuty za významné finanční pomoci vlády USA a měly by se prodávat za mnohem „rozumnější“ cenu.

Glaxo, která čelí častým výhradám vůči své cenové politice, před nedávnem oznámila, že až do ledna roku 2004 zmrazuje velkoobchodní ceny na všechny své léky proti HIV a AIDS. Zároveň některým americkým pacientům s nízkými příjmy začala poskytovat léky zdarma.

Afrika je s 28,1 miliónu nakažených osob z celkového počtu 40 miliónů na celém světě jádrem smrtící epidemie AIDS. V některých zemích jižní Afriky je infikováno i 30 procent dospělých. Uvádí to včera zveřejněná zpráva agentury Reuters. Podle ní na tomto kontinentě zemřou na AIDS každých 60 vteřin nejméně čtyři osoby. „Afrika nikdy nic podobného během své historie nezažila,“ uvedl pro Reuters Bunmi Makinwa, ředitel agentury UNAIDS ve východní a jižní Africe. „Je to nejstrašnější noční můra, jakou si můžeme představit.“

Gautam Naik, The Wall Street Journal, Hospodářské noviny, 4.7.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?