Firmě HealthSouth hrozí krach

22. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká společnost HealthSouth dočasně zrušila mandát výkonnému a finančnímu řediteli. Důvod? Obvinění z rozsáhlých finančních podvodů. Nyní se dokonce objevují názory, že by firmu mohl potkat i bankrot...


NEW YORK/WASHINGTON - Americká společnost HealthSouth dočasně zrušila mandát výkonnému řediteli Richardu Scrushymu a finančnímu řediteli Williamu Owensovi.

Důvodem je to, že předního poskytovatele rehabilitační péče začaly vyšetřovat federální orgány kvůli podezření z rozsáhlých finančních podvodů. Uvedla to agentura Reuters.

Americká Komise pro cenné papíry zároveň obdržela soudní příkaz k tomu, aby zmrazila prakticky všechen majetek Scrushyho.

Komise už ve středu vznesla vůči firmě obvinění a nyní se snaží o to, aby Scrushy nemohl zničit klíčové důkazy. Chce totiž získat další informace o finančních výkazech HealthSouth.


HealthSouth má v dubnu splatit úvěr 345 milionů dolarů. Vzhledem k vyšetřování jí banky žádné další peníze asi nebudou ochotny půjčit.

V posledních dnech se dokonce objevily názory, že by firmu mohl potkat i bankrot.

HealthSouth má totiž už 1. dubna splatit úvěr 345 milionů dolarů, ale vzhledem k vyšetřování jí banky žádné další peníze asi nebudou ochotny půjčit.

„Ocitli se v situaci, kdy mají omezené možnosti. Vzhledem k tomu, že mají zmrazenou úvěrovou linku, bude pro ně velmi těžné, aby se vyhnuli bankrotu,“ myslí si například analytik investiční společnosti SG Cowen Kemp Dolliver.

Zmrazení úvěrové linky totiž potvrdily i zdroje z bankovního světa. Dolliver akcie HealthSouth analyticky pokrýval, nyní se jim ale přestal věnovat.

Ratingová agentura Standard & Poor's mezitím snížila rating firmy na stupeň CCC minus, což už prakticky naznačuje velmi vážné riziko bankrotu.

Místo předsedy správní rady firmy bude přechodně zastávat Joel Gordon, na místo výkonného ředitele nastoupí Robert May. Až do teď byli oba dva na řídících funkcích.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?