Firmy a fyzické osoby dluží VZP 17 miliard korun

25. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna zveřejnila na internetu seznam svých dlužníků. Slibuje si od toho, že alespoň někteří z nich své dluhy vyrovnají. Firmy a fyzické osoby dluží VZP 17,5 miliardy korun. S penále a pokutami to je celkem 25,5 miliardy...


PRAHA -

Největšími dlužníky jsou podle pojišťovny státní a polostátní podniky. Mezi největší hříšníky patří a.s. ČKD Dopravní systémy, Zetor, Letov a Velamos Sobotín. Dopravní systémy dluží pojišťovně téměř 177 milionů korun, Zetor dluží 78 milionů a a.s. Letov téměř 54 milionů.


SEZNAM DLUŽNÍKŮ VZP

Někteří dlužníci zatím na internetových stránkách chybějí. Pojišťovna je zveřejnit nemůže, protože ještě neskončilo řízení, které jejich uveřejnění předchází. Internetovými seznamy se zabývá také Úřad pro ochranu osobních údajů a zjišťuje, zda jsou v pořádku a neporušují zákon.

S dluhy již neexistujících státních podniků pomůže zdravotním pojišťovnám stát. Do 50 procent by takové pohledávky měla odkoupit Česká konsolidační agentura. Ostatním zdravotním pojišťovnám dluží firmy zhruba miliardu korun, uvedla ČT.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?