Firmy Forest a Lundbeck obvinily Ivax z napodobení antidepresiva

24. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká farmaceutická firma Forest Laboratories Inc. a její dánský partner H. Lundbeck podaly žalobu na společnost Ivax Corp. Chtějí jí zabránit, aby prodávala generickou verzi jejich antidepresiva Lexapro...


NEW YORK -

Lexapro, novou podobu staršího léku Celexa, prodává jak Forest, tak Lundbec. Očekává se, že letos vynese tržby přes miliardu dolarů. Lék, který USA schválily v srpnu 2002, se významně podílí na ziscích obou firem.

Americká společnost Ivax, která působí prostřednictvím dceřiné firmy i v České republice, podala počátkem letošního srpna žádost o povolení prodávat napodobeninu léku Lexapro. Forest a Lundbeck ji v žalobě obvinily z porušení patentu.

Výrobci generických léčiv však argumentují, že patentování jednoizomerových léků nemá smysl, protože patentována může být pouze původní chemikálie. Velké farmaceutické firmy přitom tvrdí, že jednoizomerové léky jsou původní chemikálie. Ivax uvedl, že žaloba proti ní je první svého druhu, která se vztahuje na

generickou verzi léku.

V Česku působí společnost prostřednictvím dceřiné firmy IVAX Pharmaceuticals se sídlem v Opavě. Firma prodává své produkty zhruba do 70 zemí. Největší podíl prodeje připadá na Českou republiku. Značná část putuje také do Ruska a na Slovensko.

Loni zaznamenala čtyřprocentní meziroční pokles konsolidovaného

čistého zisku na 341 milionů korun. Celkové tržby dosáhly 3,4 miliardy korun, což bylo o devět procent více proti roku 2000, připomněla agentura Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?