Firmy se chtějí bránit proti snížení cen léků

10. 12. 2009 8:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Farmaceutické firmy se chtějí bránit proti plošnému snížení cen a úhrad léků, které je součástí vládního úsporného balíčku.


Server Aktuálně.cz informoval, že firmy si prý nechaly vypracovat právní rozbor, podle kterého mohou být některá opatření z balíčku týkající se zdravotnictví v rozporu s českými zákony i s evropskou legislativou. Uvažují dokonce o stížnosti u Evropské komise.

„Na problémy jsme byli upozornění dokonce ze tří stran, vždy od odborníků na ústavní právo. Balíček obsahuje asi pět napadnutelných bodů. Než ale k žalobám přistoupíme, pokusíme se ještě vyjednat změnu s ministerstvem zdravotnictví,“ řekl webu ředitel České asociace farmaceutických firem Emil Zörner.

Jednání by se mělo uskutečnit ještě před koncem roku. Změny by totiž měly začít platit od 1. ledna.

Společnostem a právníků podle serveru vadí konkrétně plošné snížení cen léků o sedm procent. O stejnou částku se sníží také úhrada, kterou zaplatí pojišťovna, ale jen u léků, které ještě neprošly revizí Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Podle odhadů ministerstva zdravotní by se tak mělo ušetřit 2,7 miliardy korun.

Podle právních rozborů se ale ceny léků hromadně a plošně snižovat nesmí. Mohou se snižovat jen v rámci správního řízení, kdy má každá strana, tedy výrobce a pojišťovna, možnost se proti rozhodnutí úřadů odvolat.

Při plošném snížení cen tuto možnost ztrácejí. Úsporný balíček totiž povoluje jen jednu výjimku - výrobce se smí ohradit jen v případě, že cena bude vůbec nejnižší v celé Evropě, připomněl web.

Ministerstvo zdravotnictví dnes připustilo, že s firmami jednat bude. Spíš ale kvůli upřesnění toho, kterých léků by se mělo opatření týkat. „Jednání technického charakteru se povedou,“ potvrdil Aktuálně.cz náměstek Marek Šnajdr.

Snížení cen a úhrad má podle ministerstva platit jen rok. Firmy ale nevěří, že se neprotáhne. Žalobami by proto chtěly případně dosáhnout toho, aby se takový postup neopakoval i v budoucnu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?