Firmy vyrobí léky bez rizika BSE

2. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové léky založené na vývoji protilátek v mléce z krávy imunní vůči nemoci šílených krav (BSE) slibuje do roku 2010 japonská společnost Kirin Brewery. Oznámila, že se jí ve spolupráci s odborníky americké firmy Hematech podařilo vyšlechtit tele, které díky genetickým zásahům nemá priony...


Uvedla to agentura Reuters.

„Kravské mléko je ve farmacii využíváno běžně. Myslíme, že spotřebitelé ocení, když preparáty budou vyráběny za pomoci imunních zvířat,“ uvedla tisková mluvčí společnosti Kirin.

Dodala, že se firma při výrobě zaměří na léky proti žloutence typu C, zánětům plic nebo evmatickým onemocněním.

Společnosti navíc prohlásily, že maso těchto krav se prodávat nebude. „Bylo by velmi složité získat povolení k prodeji geneticky upraveného masa a zákazníci by v takový výrobek patrně ani neměli důvěru,“ uvedli zástupci společnosti Kirin Brewery.

Vědci však varují, že je předčasné slavit. Upozorňují zejména na fakt, že tele je ještě stále v lůně matky a není tedy jisté, zda se nenarodí s nějakými poruchami, uvedl server Finacial Times.

Kirin i Hematech však věří v úspěch. Japonská firma, která je druhým největším producentem piva v zemi, doufá, že se jí díky novému objevu podaří zvýšit tržby její farmaceutická divize, které tvoří zatím asi deset procent obratu celé společnosti.

Má však větší růstový potenciál než divize vyrábějící pivo, jehož prodej v Japonsku dlouhodobě stagnuje.

Hematech si rovněž slibuje zvýšení tržeb a také satisfakci, že dotace, které firmě poskytla americká vláda na vývoj vakcín v imunních kravách, dostala oprávněně. Podpora vlády v loňském roce dosáhla výše 3,3 miliónu dolarů.

Kvůli BSE, která se rozšířila v 80. letech minulého století zejména ve Velké Británii, musely už být vyhubeny milióny kusů skotu. V České republice se zatím objevilo jedenáct případů nemoci šílených krav a bylo proto utraceno téměř 1600 kusů dobytka.

Lidem, kteří snědí maso kontaminované BSE, nebezpečné jsou zejména vnitřnosti, hrozí, že se mohou nakazit specifickou verzí choroby - takzvanou Creutzfeld-Jakobovou nemocí (CJD). Podle údajů Světové zdravotnické organizace byla CJD diagnostikována u 139 lidí a všichni jí podlehli, uvedla agentura ČTK.

Adam Junek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?